Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко пристанища има в България?

03 ноември 2022, 17:15 часа

Черно море и река Дунав са водните граници на България, на които са построени няколко пристанища. Знаете ли колко са те?

Девет: две на Черно море и седем на река Дунав

Първата държавна пристанищна административна структура, формирана веднага след Освобождението, е Портовото капитанство във Варна. То е създадено на 31 юли 1879 г., когато с тържества в Русе и Варна е обявено началото на Флотилията и Морската част на Княжество България.

Морски пристанища

Варна

На 18 май 1906 г. е открито модерното варненско пристанище, чието строителство продължава почти 10 години. Денят не е избран случайно - тогава князът празнува имен ден. На церемонията участват 23 военни и граждански кораба, от които 20 са чуждестранни. Поканени са 300 официални гости и целият дипломатически корпус у нас. През 1906 г на пристанището пристигат 1296 български, 134 австро-унгарски, 77 английски, 71 германски, 131 гръцки, 5 италиански, 60 руски, 537 турски, 49 френски плавателни съда.

Днес пристанище Варна е разположено както на черноморското крайбрежие край град Варна (терминал “Варна Изток”), така и във вътрешността на Белославското езеро при град Девня (терминал “Варна Запад”).
Част от пристанищен комплекс Варна е пристанище Балчик.

Кое е най-голямото пристанище в света?

Бургас

Открито е официално на 18 май 1903 г. (на същата дата като Варненското, имения ден на княза) от княз Фердинанд и е отворено за корабно корабоплаване. Още през 1899 г. е запален белият бургаски фар - първият български пристанищен фар.
През 1941 г. са доставени първите два крана - 3-тонни електрически, производство на “Шкода”. Дотогава целият труд е бил ръчен - товарите са се носели на гръб върху т.нар. самари. Докерите са вървели с товарите по наклонени скелета от кея към кораба.
От 1963 г. на няколко километра от основния порт в района на парк “Росенец” започва работа и терминалът за нефт и нефтопродукти.
През 1974 г. официално е открито пристанището за насипни товари.
През 1980 г. влиза в експлоатация пристанище “Запад”, специализирано в обработка на голямотонажни кораби, превозващи черни метали. 

Днес пристанище Бургас е утвърдено като основно за трансевропейската транспортна мрежа “Ten-T”. 

Част е от Пристанищен регион Бургас, който обхваща района от нос Емине до Резовска река и включва общо 8 (държавни и частни) пристанищни оператора: пристанище Бургас, пристанище Росенец-Лукойл Нефтохим, БМФ порт Бургас, КРЗ порт Бургас, Фишпорт, Трансстрой, Либърти порт, Терминал Несебър. Часто от пристанищен комплекс Бургас са също пристанище Созопол и пристанище Царево.

Колко български пристанища има по река Дунав?

Речни пристанища

На река Дунав има 7 пристанища с национално значение, обединени в два пристанищни комплекса - Русе и Лом.

Русе

Това е най-голямото пристанище на българския участък на река Дунав. Представлява съвременен мултимодален център, който осъществява връзка между основните видове транспорт - воден, железопътен, сухопътен. Пристанище Русе има ключова роля в Паневропейските транспортни коридори. Обособено е като два терминала: Русе-Изток и Централен пътнически кей. 

Видин

Състои се от 4 териториално отделени терминала: Видин Север, Видин Юг, Видин Център и Автофериботен терминал. Осъществява връзка с железопътната и пътната инфраструктура на България. Тук се извършват обработка на товари, обслужване на пътници, морско-технически услуги.

Силистра

Обособено е като пътническо пристанище, а в миналото е поддържало целогодишна редовна линия Силистра-Рени-Измаил-Силистра. Има връзка с авто транспортната мрежа на страната.

Лом

Това е най-старото пристанище по българското крайбрежие на река Дунав. Приема кораби още през 1883 г. Има национално стратегическо значение като пресечна точка на двата Паневропейски коридора № 4 и № 7. Освен река Дунав, която свързва повечето източни и западни европейски страни, пристанище Лом е отворено и за транзитни товари от Гърция и Северна Македония. Чрез канала Рейн-Майн-Дунав всички водни маршрути от Северно море стигат до Лом. Има и железопътна мрежа, която свързва пристанището с пристанище Солун - голям транспортен хъб на Средиземноморието.

Открито е пристанище Бургас

Свищов

Още в началото на 16-ти век е бил важен транспортен и търговски възел за обработване на товари от Западна Европа за Балканите и Близкия Изток. Осигурява сервиз за получаване и изпращане на контейнери до Азия, Африка и Америка.

Белене

Извършва основно обработване на генерални, насипни, тежки и извънгабаритни товари, както и контейнери.

Сомовит

Специализирано е в приемането, складирането и обработването на насипни и генерални товари - метал, зърно, въглища, целулоза.

На река Дунав има още няколко по-малки пристанища с регионално значение: Оряхово, Козлодуй, Никопол и Тутракан.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес