Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко най-малко кофеин има в едно кафе

06 декември 2023, 19:29 часа

Кафето е неизменна част от ежедневието на милиони хора по света и е най-големият хранителен източник на кофеин. Не само, че предоставя приятен вкус и бодрост, но също така е силно антиоксидантен и полезен за здравето. Въпреки това, важно е да разберем колко точно кофеин съдържа една чаша кафе, тъй като прекомерният прием може да доведе до нежелани реакции като тревожност и сърцебиене.

Стандартно, една нормална чаша кафе съдържа около 95 милиграма кофеин. Този брой обаче варира в зависимост от няколко фактора, включително вида напитка, сорта кафени зърна и начина, по който са са изпечени. Количеството може да варира от 0 мг до значителните 500 мг.

Колко кафе води до главоболие?

Положителните страни на кофеина

Преди да се фокусираме върху количеството на кофеин в различните видове кафе, важно е да разберем ползите от умереното консумиране на тази стимулираща напитка. Кофеинът допринася за тонизирането на организма, предоставяйки енергия и освежаване. Също така, той е известен с антиоксидантните си свойства и способността да подобрява фокуса и концентрацията.

кафе

Видове кафе и съдържание на кофеин

1. Сварено кафе (на джезве)

Свареното кафе, приготвено чрез изливане на гореща или вряла вода върху смляно кафе, съдържа около 70-140 мг кофеин на чаша.

2. Еспресо

Еспресото, с по-голямо съдържание на кофеин на обем, обаче с по-малко количество, съдържа около 63 мг кофеин в една стандартна чаша. Двойното еспресо може да достигне до 125 мг.

3. Еспресо-базирани напитки

Тонизиращите напитки, като лате, мокачино и капучино, съдържат кофеин в зависимост от количеството на кафето и добавеното мляко. Съдържанието може да варира от 60 до 125 мг.

5 неща, които доказват, че си струва да пиете по кафе

4. Разтворимо кафе

Инстантното кафе предлага по-малко кофеин, обикновено между 30 и 90 мг, тъй като е произведено от варено кафе, което е изсушено.

5. Безкофеиново кафе

Въпреки името, безкофеиновото кафе съдържа малко количество кофеин, обикновено между 2 и 7 мг на чаша.

Знанието за кофеина в различните видове кафе е от съществено значение, особено за тези, които желаят да поддържат баланс между насладата от напитката и здравословния начин на живот. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес