Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко кофеин съдържат различните видове кафе?

25 юни 2024, 15:17 часа

Кафето е най-големият хранителен източник на кофеин. Количеството кофеин в чаша кафе може да варира в зависимост от вида, дозата и сорта на зърната. Може да получите около 95 милиграма кофеин от средна чаша кафе. Това количество обаче варира в различните кафе напитки и може да е от почти нула до над 500 мг. В статията подробно сме описали съдържанието на кофеин, със съответните проучвания, в различните видове и марки кафе.

Реклама

Кои фактори влияят върху съдържанието на кофеин?

  • Вида кафе на зърна: Има много разновидности на кафе на зърна, които естествено могат да съдържат различни количества кофеин.
  • Печенето: светло изпечените съдържат повече кофеин, отколкото по-тъмно изпечените, въпреки че по-тъмните имат по-наситен вкус.
  • Тип кафе: Съдържанието на кофеин може да се различава значително между сварено кафе, еспресо, разтворимо кафе и кафе без кофеин.
  • Размерът: „Една чаша кафе“ може да варира от 30–700 мл, което значително влияе на общото съдържание на кофеин в нея.

Снимка: iStock

Още: Кое кафе е най-добро за събуждане?

Колко кофеин има в една чаша кафе?

Основният определящ фактор за съдържанието на кофеин е видът кафе, което пиете.

  • Сварено кафе

Варенето е най-разпространеният начин за приготвяне на кафе в САЩ и Европа. Известно още като обикновено кафе, свареното кафе се прави чрез изливане на гореща или вряща вода върху смлени кафеени зърна, обикновено поставени във филтър. Една чаша сварено кафе съдържа около 70–140 мг кофеин или средно около 95 мг.

  • Еспресо

Еспресото се приготвя чрез прокарване на малко количество гореща вода или пара през фино смлени кафеени зърна. Въпреки че еспресото има повече кофеин на обем от обикновеното (сварено) кафе, то обикновено съдържа по-малко на доза, тъй като дозите еспресо обикновено са малки. Една доза еспресо обикновено е около 30–50 мл и съдържа около 63 мг кофеин. Следователно една двойна доза еспресо съдържа приблизително 125 мг кофеин.

  • Напитки на основата на еспресо

Много популярни кафе напитки се приготвят от еспресо, смесени с различни видове и количество мляко. Те включват лате, капучино, макиато и американо. Тъй като млякото не съдържа допълнителен кофеин, тези напитки съдържат същото количество кофеин като чистото еспресо. Малка доза съдържа средно около 63 мг кофеин, а двойна съдържа около 125 мг.

Още: По колко чаши кафе на ден са вредни за костите?

  • Разтворимо кафе

Разтворимото кафе се прави от сварено кафе, което е изсушено чрез лиофилизацията (работи на принципа на замразяване) или спрей сушене. Обикновено е на големи, сухи гранули, които се разтварят във вода. За да приготвите разтворимо кафе, просто трябва да смесите една или две чаени лъжички изсушено кафе с гореща вода. Няма нужда от варене. Разтворимото кафе обикновено съдържа по-малко кофеин от обикновеното кафе, като една чаша съдържа приблизително 30–90 мг.

  • Кафе без кофеин

Въпреки че името може да е измамно, кафето без кофеин не е напълно без кофеин. Може да съдържа различни количества кофеин, вариращи от 0–7 мг на чаша, като средната чаша съдържа 3 мг. Въпреки това, някои разновидности могат да съдържат дори по-големи количества кофеин, в зависимост от вида кафе, метода на декофеиниране и размера на чашата.

Снимка: iStock

Още: Как влияе кафето на кръвното налягане?

Колко кофеин съдържат различните търговски марки кафе?

Някои търговски марки кафе съдържат повече кофеин от обикновеното домашно приготвено кафе. Кафенетата също са известни с големите размери на чашите си, които могат да варират до 700 мл. Количеството кафе в такива чаши е еквивалентно на около 3–5 чаши кафе с нормален размер.

  • Starbucks е може би най-известното кафене в света. Там се предлагат някои от кафетата с най-много кофеин. Съдържанието на кофеин в свареното кафе в Starbucks е следното:
  • Късо: съдържа 180 мг кофеин
  • Нормално: 260 мг
  • Дълго: 330 мг
  • По-дълго: 415 мг

Една чаша еспресо в Starbucks съдържа 75 мг кофеин. Следователно всички малки напитки на базата на еспресо също съдържат 75 мг кофеин. Това включва лате, капучино, макиато и американо. По-големите размери, които се правят с две или дори три чаши еспресо, съдържат 150 или 225 мг кофеин. Кафето без кофеин от Starbucks съдържа 15–30 мг, в зависимост от размера на чашата.

Снимка: Getty Images/Guliver

Още: Пиенето на кафе на празен стомах по време на диета: Добра идея или голяма грешка?

  • McDonald’s продава кафе по целия свят, често под тяхната марка McCafe. Въпреки това, че са една от най-големите вериги за бързо хранене, които продават кафе, те не определят или изчисляват количеството кофеин в кафето си. Като оценка, съдържанието на кофеин в тяхното сварено кафе е около:
  • Късо: съдържа около 109 мг кофеин
  • Нормално: 145 мг
  • Дълго: 180 мг

Тяхното еспресо съдържа 71 мг на доза, а безкофеиново кафе съдържа 8–14 мг, в зависимост от размера на чашата.

  • Dunkin Donuts е верига за кафе и понички, която е много популярна в цял свят. Съдържанието на кофеин в тяхното сварено кафе е както следва:
  • Късо: съдържа 215 мг кофеин
  • Нормално: 302 мг
  • Дълго: 431 мг
  • По-дълго: 517 мг

Тяхната единична доза еспресо съдържа 75 мг кофеин, което е и количеството, което се съдържа и в техните напитки на базата на еспресо. Кафето без кофеин от Dunkin Donuts също може да съдържа известно количество кофеин. Малка чаша съдържа 53 мг кофеин, а голяма чаша съдържа 128 мг. Това е почти толкова кофеин, колкото можете да намерите в някои сортове обикновено кафе.

Още: 7 факта, които може би не знаете за студеното кафе

Трябва ли да се тревожим за количеството кофеин, което приемаме?

Кафето е с високо съдържание на антиоксиданти и много изследвания показват, че е полезно за нашето здраве. Приемането на твърде много кофеин обаче е свързано с неблагоприятни ефекти като тревожност, нарушения на съня, сърцебиене и безпокойство.

Консумацията на 400-600 мг/ден кофеин обикновено не е свързана с неблагоприятни ефекти при повечето хора. Това е около 6 мг/кг телесно тегло, или 4-6 средни чаши кафе на ден. Като се има предвид това, че кофеинът влияе много различно на всеки. Някои са много чувствителни към него, докато други не се влияят от големи количества. Това до голяма степен се дължи на генетични различия. Просто трябва да експериментирате и да видите какво количество ви се отразява най-добре.

*Източник: healthlife (тук може да откриете всички проучвания, на които се основава статията)

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес