Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко храна изяжда една кокошка на ден

30 ноември 2023, 17:11 часа

В света на птицевъдството, правилното и пълноценно хранене на кокошките изпълнява решаваща роля за постигането на висока носливост и производство на качествени яйца. Балансираните смески, които съчетават белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали, предоставят на кокошките всичко необходимо за тяхното здраве и производителност. Но колко храна изяжда една кокошка на ден и какво е необходимо, за да се гарантира оптималното й хранене?

Хранене на кокошките

Според експертите, дневната доза на кокошките трябва да бъде разнообразна и в достатъчно количество. Това не само подпомага общото здравословно състояние на птицата, но и допринася за продължителната й носливост. Качествените и хранително богати яйца са резултат от правилното, и умерено хранене на кокошките.

Яйца: сутрин или вечер е най-добре да се ядат

През деня, една кокошка се снабдява с около 115-120 г концентриран фураж, предоставян във формата на брашнена или зърнена смеска. Този балансиран хранителен пакет се увеличава с 10-18%, когато става въпрос за кокошки от общоползвателно и бройлерно направление. Тук важен фактор е и породата на кокошките. Породи като Нюхемпшир, Родайланд, Старозагорска червена кокошка, Плимутрок и Корниш се нуждаят от по-голямо количество храна.

кокошки

Предпочитано е кокошките да се хранят с брашнени смески, предвидени за три различни фази на носливост. Първата фаза съдържа 17 до 17,5% протеин, втората - 16%, а третата - 15,5%. Този подход гарантира, че кокошките получават подходящите хранителни елементи в различните етапи на производство.

НЕ яжте тези храни с яйца - вредни са за здравето

Важно е също така, кокошките да имат постоянен достъп до прясна и чиста вода за пиене. През зимата е от съществено значение да се предотврати замръзването на водата в поилките, осигурявайки тяхната постоянна хидратация и добро здраве.

В заключение, количеството храна, което една кокошка консумира на ден, е важен аспект от нейния грижовен режим. Пълноценното, балансирано и разнообразно хранене не само подобрява носливостта, но и осигурява висококачествени яйца, които са важен продукт в нашето ежедневие.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес