Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко езика се говорят в Белгия?

09 октомври 2024, 19:00 часа

Белгия е малка държава, разположена в сърцето на Европа - но в нея съществува изобилие от различни езици и култури. Там има 3 официални езика - но нито един основен, който да се нарече „белгийски“.

В продължение на много векове страната е изпитвала силното влияние на мощните си съседи – Холандия (Нидерландия), Франция и Германия. Това е причината и трите й официални езика да произхождат от тези региони: холандски (фламандски), френски, немски.

В училищата се преподават главно френски и холандски, което прави повечето белгийци двуезични. Докато холандският (фламандски) се използва, естествено, предимно във фламандските общности, френският е широко разпространен в региона Валония. Освен това в Брюксел, най-населеният район на Белгия, френският е преобладаващият език. Фламандският език също набира скорост и не е изненадващо, че ще срещнете голям брой белгийци, говорещи фламандски, тъй като той има официален статут.

Още: За втори пореден ден: Руски хакери са спрели сайтове на белгийски институции

Холандски

Холандският принадлежи към западногерманското езиково семейство, споделяйки общи корени с английски, немски и фризийски. С течение на времето си проправя път и се превръща в най-разпространения език не само в Холандия (Нидерландия), но и в Белгия. Около 60% от населението са холандскоговорещи, което представлява 6,5 милиона белгийци. Холандскоезичната общност живее в северния регион Фландрия.

Историята на проблема е следната: когато Белгия става част от Холандия през 1815 г., възниква борба за езиково господство. Властите се опитали да наложат холандския като единствен език в региона. Обаче белгийската независимост, извоювана през 1830 г., проваля тези опити. Между другото, за нас, българите, ще е интересно обстоятелството, че първият крал на Белгия – Леополд І, е от Сакскобургготската династия. Естествено, поданиците на младата държава държали на своята идентичност.

Достатъчно е да си припомним, че прочутият герой на Агата Кристи – детективът Еркюл Поаро, независимо, че живее в Англия, непрекъснато и доста обидено подчертава, че е именно белгиец, а не просто „чужденец“.

Още: Белгия изпрати в Ливан медицински консумативи за 150 000 евро

Френски

Междувременно френският се преподавал в училищата в продължение на десетилетия (в миналото именно той бил „международният“ език вместо английски). Ситуацията се променила в края на 1990-те години след зачестяване на езиковите конфликти и проблеми между валонци и фламандци.

По-голямата част от говорещите френски език могат да бъдат срещнати в региона Валония и столицата Брюксел. Френскоговорещите съставляват почти 40% от населението на Белгия (4,5 милиона души). „Белгийският“ френски е много подобен на стандартния във Франция. Така че, ако не сте уверени в изучаването на друг език, можете да използвате френски, за да общувате с местните. Все пак зависи от това коя област посещавате. Френският няма да ви помогне в холандско- или немскоговорящите области.

Този език придобива значение в Белгия поради историческите й връзки с Франция. Той се свързва със социалната мобилност, което води до широкото му използване в образованието и управлението.

Още: Стачка спря полети на двете основни летища в Белгия

Немският

Немскоезичната общност съставлява приблизително 1% (75 000 души) от общото население на Белгия. Хората, чийто роден език е немски, се срещат в източните региони, които биват анексирани от Белгия след Първата световна война – затова езикът, който се говори тук, е много подобен на стандартния немски. Въпреки, че немският език не се говори от кой знае колко голяма част от белгийците, той е сред официалните езици на Белгия поради своя исторически контекст и регионално разпространение.

Люксембургски

Белгия е отличен пример за регион с разнообразна култура и езиков произход. Холандски, френски и немски не са единствените езици, използвани в Белгия. Освен официалните три, люксембургският е езикът на областта Арелерланд или белгийската провиция Люксембург (да не се бърка със съседната й независима държава). Често се смята за четвърти език, макар и да не е официален.

Белгийският езиков пейзаж също включва доста имигрантски езици: берберски, арабски, испански, португалски, турски, италиански, гръцки, полски, английски и др.

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес