Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко е дълга река Амазонка?

28 декември 2022, 17:00 часа

Амазонка безспорно е една от най-големите реки в света. Тя е най-голямата река по обем, а в нейния басейн се намира Амазонската дъждовна гора, най-богатият и разнообразен биологичен резервоар в света. Амазонка може би е и най-дългата река в света, зависи кого ще попитате. Повечето учени смятат, че южноамериканската река е дълга поне 6 400 км, все още по-къса от Нил, който е широко разпространен като най-дългата река в света с дължина около 6 650 км. Други обаче твърдят, че Амазонка всъщност е много по-дълга. Човек би си помислил, че с помощта на съвременните технологии е лесно да се направи окончателно измерване. Всъщност обаче това се оказа много трудно.

Учени се добраха до най-високото дърво в Амазонка от петия опит

Основният проблем е свързан с началната и крайната точка на Амазонка. Доста основни елементи при определяне на дължината. В продължение на векове източникът на Амазонка е поставян под въпрос. Всъщност дори определението за това какво представлява изворът е било предмет на спорове. Въпреки че повечето учени са съгласни, че това е най-отдалечената точка на непрекъснато течаща вода, която може да се придвижи до устието на реката. Изправени пред сложната речна система на Амазонка, голяма част от която се намира в отдалечени райони, изследователите са предлагали различни места за извор, като едно от най-популярните е Кархуасанта при планината Мисми в южната част на Перу. 

Да, това са делфини с анаконда. Случката има добро обяснение

Що се отнася до крайната точка на Амазонка, тя има три основни изхода към Атлантическия океан: два от северната страна на остров Маражо в Бразилия и един на юг от острова, който се влива в река Пара. Обикновено учените избират един от северните изходи, тъй като Пара е устие на река Токантинс, която технически е отделена от Амазонка. От средата на 20-ти век насам са правени многобройни опити за определяне на дължината на Амазонка. Едно от най-забележителните скорошни проучвания е проведено от група бразилци през 2007 г. Те установяват, че потокът Апачета, който е с 10 км по-дълъг от близкия поток Кархуасанта, всъщност е източникът на Амазонка. За устие на реката изследователите избират южната страна на остров Маражо, което добавя още 353 км. В крайна сметка общата дължина на река Амазонка се оказва 6 992 км.

Кой град носи най-дългото име?

Обръщайки внимание на Нил, изследователите стигнаха до заключението, че африканската река е дълга около 6853 км, което е с около 200 км повече, отколкото се смяташе досега. Въпреки това изчисленията им показват, че Нил все още е с около 145 км по-къс от Амазонка, което прави последната най-дългата река. Тази водеща новина беше посрещната скептично от мнозина, особено след като бразилското проучване не беше публикувано, което повдигна въпроси относно методологията на изследователите. Освен това впоследствие други експедиции предложиха различни източници на Амазонка. Всъщност единственото, което изглежда сигурно, е, че дължината на река Амазонка ще продължи да бъде несигурна. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес