Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой язовир има най-голям обем в нашата страна?

30 май 2024, 16:00 часа
Реклама

По обем най-големият язовир в България е „Искър“. Намира се на едноименната река между Самоков и София. Предназначението му е да снабдява столицата с питейна вода, както и да произвежда електроенергия. Строежът му започва в 1950 г., а откриването му е през 1954.

Заради изграждането на язовира под неговите води остават 3 села – Калково, Шишманово и Горни Пасарел, а жителите им били изселени и разпръснати по цяла България. Днес от тези населени места е запазен само Шишмановският манастир, както и училището на Калково, което след време станало част от популярния комплекс „Щъркелово гнездо“.

Язовир „Искър“ и досега си остава впечатляващо по своите размери хидротехническо съоръжение. Неговата стена е висока 76 м, а водният му обем – 673 милиона куб. м.

Къде се намира най-големият язовир в света

Язовирът представлява великолепно място за почивка и риболов, по неговите брегове има чудесни зони за къмпингуване и почивка. Изключение прави по-малката и тясна западна зона, понеже тя е вододайна, охранява се и там всякакви туристически и развлекателни дейности са забранени.

Туристически забележителности в близост до язовир „Искър“

По-интересните туристически забележителности в района на язовир „Искър“ са следните.

Еко-пътека „Лозенска планина“

Дължината на тази еко-пътека е 11 км, а пейзажите, които се разкриват от нея, са колоритни и интересни. Еко-пътеката е добре оборудвана с пейки и маси за отдих и почивка, беседки, огнища. Подходяща е за колективен, студентски, ученически и семеен туризъм, както и за колоездачи, увлечени по планинско колоездене.

Язовир „Бели Искър“.

Разположен е в подножието на планината Рила, в поречието на реката Бели Искър. Предназначен е да бъде резервен, допълващ водоизточник за София към основния такъв – язовир „Искър“. На „Бели Искър“ може да се разпъват туристически палатки, той е посещаван от много въдичари-риболовци, привличани от изобилието на шаран, костур, бяла риба. Има условия за ползване на сърф, ветроходни лодки, салове, водни ски. Цялата зона около язовира представлява защитен резерват.

Боровец

Курортът „Боровец“, известен още в началото на 20-ти век под името „Чамкория“, се намира на 24 км от язовир „Искър“. Популярен е преди всичко като зимна курортна дестинация заради добрите условия, които предлага за спортове от рода на ски, шейни, сноуборд; но заслужава внимание и през лятото, особено в периоди с високи температури, когато осигурява на посетителите си свежа планинска прохлада.

Топ 10 на най-големите язовири в България (СНИМКИ)

Исторически музей - Самоков

Намира се на 15 км от язовир „Искър“ и впечатлява с изобилието си от исторически експонати – повече от 30 хиляди образци. Тук посетителите може да разгледат технически инструменти, използвани през епохата на българското Възраждане в такива занаяти като ковачество, грънчарство, медникарство, златарство, абаджийство и др. Музеят е оборудван с действащи модели на прочутите чукове-самокови, откъдето идва и името на съвременния град. Също са показани интересни макети на старинни пещи за топене на желязо. Музеят е част от туристическия маршрут „100 национални туристически обекта“.

Еко-пътека „Бели Искър“

Пътеката започва от височина 1215 м, а най-високото й място с панорамна тераса е разположено на 1528 м. Тази еко-пътека е създадена в 2003 г. за пешеходен туризъм с цел опознаване на интересната природа на Националния парк „Рила“. Дълга е 7 км и е успоредна на река Бели Искър, предимно по горното й течение. Препоръчва се да бъде използвана за туристически цели най-вече в периода юни – октомври.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес