Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-малката държава в Южна Америка?

20 юни 2024, 10:09 часа

Макар Колумб да е приет за откривателя на Америка, все още битуват различни мнения по този въпрос. Някои изследователи сочат древните скандинавски викинги като откривателите на този континент, а други – странстващите ирландски мисионери. Въпреки различните мнения и тези по темата официално именно Колумб е откривателят на Америка.

И докато е възможно и дори очаквано да има съмнения и различни мнения по отношение на исторически събития, случили се толкова назад в годините, не би трябвало да има две мнения коя е най-малката държава в Южна Америка. С изненада открихме обаче, че има разминаване между различните източници, разглеждали темата. Вероятно това се дължи на различните критерии, по които подреждат страните – площ, брой на населението и т.н., както и на факта, че класациите са правени през различни години и е твърде възможно държава, която е била най-населената преди няколко десетилетия, днес да е отстъпила първото си място на друга.

Ето защо, когато обсъждаме коя е най-малката държава в Южна Америка, взимаме предвид различните критерии и подчертаваме, че класацията е динамична, валидна днес и при подреждане по определен критерий.

Кой е най-големият град в Южна Америка

Коя е най-малката държава в Южна Америка по население?

Индианците в Андите и Амазония са местното население на континента, но има и преселници от европеидната и негроидната раса. Смесените бракове не са изключение и водят до появата на метиси, мулати, самбо, като най-многобройни са метисите, потомци на индианци и европейци. Семействата обикновено са многодетни, което води до бързо увеличаване на населението на Южна Америка, което в по-голямата си част е християнско – католици и днес наброява над 420 милиона души, повечето от които живеят в градовете на 12-те американски страни на континента.

Интересен факт, заслужаващ внимание, е, че континентът е приютил не 12 страни, които обсъждаме, говорейки за Южна Америка, а 14, но две от тях са чужди владения – Френска Гвиана (владение на Франция) и Фолклендските острови (владение на Великобритания). Те са и двете най-малки страни, част от континента, като Фолклендските острови имат население от едва около 3 000 души, а Френска Гвиана – около 300 000 души.

Тъй като обаче тези две държави не са част от страните, влизащи в състава на Америка, а са чужди владения, ще ги изключим от класацията си и ще потърсим коя от 12-те страни, част от Южна Америка е с най-малобройно население.  Дългогодишна колония на Холандия, получила своята независимост през 1975 година, Суринам е известна като най-малката държава в Южна Америка по броя на своето население.

Следва я Гвиана, като в челните редици на тази класация е и Урогвай, която дори често е сочена от различни източници като най-малката държава в Южна Америка по население, тъй като не се взима под внимание бившата колония Суринам. Данните за населението на държавите в Южна Америка включително на Суринам са динамични и населението на държавата е нараснало на малко над 632 000 души през 2022 година. Друга малка страна, част от Южна Америка, независима от 1966 година, е Гвиана, чието население е 795 408 души към 2022 година.  

Ако изключим бившите колонии, най-малката държава в Южна Америка ще бъде Уругвай с население от около   3 444 263 души към 2023 година. В началото на класацията са и Парагвай и Боливия, като Парагвай е с почти двойно по брой население в сравнение с това на Урогвай, а Боливия – с почти тройно.

Само с кои 2 държави не граничи Бразилия в Южна Америка

Коя е най-малката държава в Южна Америка по площ?

Отговорът и тук зависи дали ще вземем под внимание двете страни, които са чужди владения и които са най-малките по площ на континента – 12 173 кв.км. са Фолкландски острови и 91 000 кв.км. е Френска Гвиана, или ще вземем предвид само 12-те страни, които са част от Америка. От тях с най-малка площ е Суринам - 163 270 кв.км., следвана от най-малката държава в Южна Америка по брой на населението – Урогвай - 176 220 кв.км. По-големи по площ са, както следва: Гвиана, Еквадор, Парагвай, Чили, Венецуела, Боливия, Колумбия, Перу, Аржентина и най-голямата по площ държава в Южна Америка – Бразилия – 8 514 877 кв.км., която се отличава и с броя на населението си – 207 652 865 души, които ѝ отреждат и първото място като най-населена държава в Южна Америка.

Всички държави в Южна Америка са републики. Отличават се съществено една от друга по своята самобитност и култура, но всяка е специална и уникална и заслужава да бъде посетена.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес