Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой не трябва да пие чай с лимон?

25 септември 2024, 10:00 часа

Смята се, че определено трябва да пиете топла напитка при първите признаци на грип или ARVI. Чаят с лимон наистина ли е толкова полезен за имунната система? И кой трябва да стои далеч от тази напитка?

Чаят с лимон е класическа комбинация. Дори в детството, при първите признаци на настинка, майка ми или баба ми приготвяха тази напитка и добавяха към нея резен лимон.

 

Още: Лекар: Този чай премахва подуването и чисти токсините от тялото

Ползите от чая с лимон

При комбиниране на чай с лимон се подобряват полезните свойства на всеки компонент. По този начин напитката съдържа вещества, които имат антидиарийно и противовъзпалително действие, антиоксиданти, необходими за обновяването на клетките, както и витамин С.

Чаят с лимон несъмнено е полезна тонизираща и затопляща напитка, но не трябва да разчитате на магическия ефект на защита срещу настинки. Приписваните антивирусни и имуностимулиращи свойства са силно преувеличени.

За да сте сигурни, че чаят с лимон носи максимални ползи, следвайте няколко важни правила.

Още: Експерт предупреждава: Никога не пийте чаша горещ чай с тези храни

·         Варете насипен чай вместо чай в торбички. В същото време обърнете внимание на самите листа. Те трябва да са големи, гладки, без прах и неприятна миризма.

·         Изберете пресен лимон. Плодът трябва да е еластичен на пипане, без повреди, с гладка и лъскава кора.

·         В чая можете да добавите както резени лимон, така и прясно изцеден сок  - и двата варианта ще бъдат полезни.

Между другото, мнозина са свикнали да добавят лимон към черен чай, но има и друг вариант. Парче цитрус се съчетава добре със зелен чай, в този случай напитката ще стане още по-здравословна.

Още: Колко кафе да пием на ден, за да намалим рисковете от диабет и инфаркт

 

Кой не трябва да пие чай с лимон?

Трябва да запомните, че всичко е добро в умерени количества и прекомерната консумация на чай с лимон може да доведе до проблеми със зъбния емайл. Факт е, че напитката значително повишава киселинността на слюнката, която от своя страна разяжда емайла.

 

Трябва да избягвате да пиете напитката, ако:

·         имате хроничен гастрит,

·         страдате от язва на стомаха или дванадесетопръстника,

·         сте страдали от ГЕРБ (рефлуксна болест) в миналото.

В този случай киселината, съдържаща се в лимона, в съчетание с високата температура на напитката, може да предизвика обостряне на хронични заболявания на стомашно-чревния тракт.

 

Какво да добавим към чая, за да стане още по-здравословен

Лимонът не е единственият вариант, който се съчетава добре с напитка. Някои добавки ще направят както черния, така и зеления чай здравословни и ще ви зарадват с вкусовата си комбинация.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес