Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой наш владетел става сръбски пленник и е спасен от баща си?

12 октомври 2024, 10:13 часа

Днес ще ви разкажем историята на български владетел с трагична съдба. Той попада в плен по време на конфликт със Сърбия, но е освободен от баща си. Впоследствие се сблъсква в сериозен конфликт с него. Предполагам, че някои от вас вече се досещат, че става въпрос за Владимир-Расате.

Кой е Владимир-Расате

Това е първородният син на хан/княз Борис. Макар да не е известно точно кога е роден, е очевидно, че е бил в зряла възраст в началото на управлението на баща си, когато участва в конфликт със сърбите през 854 година. Борис I е известен като един от най-великите ни владетели, макар и не като военачалник. Той се стреми да се възползва от слабостта на новата сръбска държава, за да укрепи българското влияние. Владимир Расате и 12 велики боила са изпратени като част от българската армия. Въпреки че постигат първоначални успехи, по-късно са пленени от сръбската войска. От тук започва интригуващото развитие на събитията.

Губи ли България наистина от Сърбия

Източник на тези събития е византийски хронист, който отбелязва, че Борис успял да убеди сърбите да освободят Владимир-Расате и 12-те боили, да ги изпратят до границата с България и дори да изпратят сръбски принцове в българския двор. Въпреки че Борис е бил велик дипломат, очевидно е невъзможно да превърне подобно поражение в такава победа. По-вероятно е, че Борис е заплашил сърбите с пълномащабна война, ако не освободят българските пленници и не започнат да плащат данък на България. Фактът, че Борис не е водил българската войска, показва, че този конфликт не е бил от първостепенно значение за страната ни по това време. За да наложи своите условия, Борис пристига с цялата българска армия на границата със сърбите. Те са осъзнали, че не могат да спечелят подобен конфликт, и приемат условията му. Така бъдещият владетел Владимир Расате е спасен от баща си – за добро или зло.

Откъде идва името Расате

Дълго време се е смятало, че това е езическото име на Владимир, което той приема, когато става християнин, а Расате е било старото му българско име. В действителност обаче, името му е свързано с град Рас - древна погранична българска крепост, разположена на територията на днешна Сърбия. Смята се, че Владимир се е отличил толкова много там, че името му е станало негов прякор.

Владимир Расате като владетел

Той управлява в периода между 889 и 893 година. Тези години от нашата история се свързват с опита на новия български владетел за възвръщане към езичеството и разрушаването на делото на баща му, Борис. На пръв поглед е трудно да се разбере как Борис не е забелязал тези тенденции у Владимир още по време на своето управление. Борис управлява цели 37 години, в които Расате играе важна роля.

В българската история има подобен случай, когато престолонаследникът е отстраняван поради ненадеждност за следване на бащината политика. Пример за това е Енравота, най-големият син на Омуртаг, който е християнин и това поставя под въпрос готовността му да застане на българския престол. В крайна сметка, след серия от неуспехи, Расате е свален от престола от баща си Борис, ослепен е и е хвърлен в тъмница. Какво се случва с него след това остава неизвестно, но явно не продължава дълго земния си път.

Христина Христова
Христина Христова Отговорен редактор
Новините днес