Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-здравословният хляб?

04 юни 2024, 16:33 часа

При преценката кой хляб е най-здравословен се вземат предвид няколко фактора, включително видът на използваните зърнени култури, съдържанието на фибри в хляба, добавените съставки и цялостният хранителен профил. Нека се запознаем с някои видове здравословен хляб.

Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестият хляб често се изтъква като един от най-здравословните варианти. Направен от брашно, което включва цялата зърнена ядка (трици, зародиш и ендосперм), пълнозърнестият хляб запазва повече фибри, витамини и минерали в сравнение с рафинирания хляб.

Високото съдържание на фибри подпомага храносмилането, поддържа чувството за ситост за по-дълго време и може да помогне за поддържане на здравословно тегло. Пълнозърнестият хляб има и по-нисък гликемичен индекс, което означава, че оказва по-малко драматично въздействие върху нивата на кръвната захар.

Какво да правите със стария хляб - ето няколко бързи рецепти

Хляб със закваска

Хлябът с квас е друг отличен избор за хората, които се грижат за здравето си. Процесът на ферментация, използван за направата на закваска, помага за разграждането на глутена и други протеини, което улеснява храносмилането. Полезните бактерии (пробиотици), образувани по време на ферментацията, също могат да подпомогнат здравето на червата. Освен това закваската има по-нисък гликемичен индекс в сравнение с много други видове хляб, което води до по-бавно и по-продължително освобождаване на захар в кръвта.

Ръжен хляб

Ръженият хляб, особено целият ръжен или пумперникелът, е богат на хранителни вещества и фибри. Ръжният хляб има по-плътна текстура и характерен вкус, като често е по-малко преработен от другите видове хляб. Изследванията показват, че ръженият хляб може да помогне за контролиране на нивата на кръвната захар и да подобри усещането за ситост, което го прави добър избор за хора, които се справят с диабет или се опитват да отслабнат. Той също така е пълен с важни хранителни вещества като витамини от група В, желязо и магнезий.

Хляб с покълнали зърна

Хлябът от покълнали зърна е направен от пълнозърнести храни, които са започнали да покълват, което увеличава съдържанието на хранителни вещества и усвояемостта им. Покълването разгражда някои от нишестетата в зърното, което намалява съдържанието на въглехидрати и гликемичния индекс. Този вид хляб е богат на фибри, протеини и витамини като фолат и витамин С.

Тези 3 храни никога не трябва да се съчетават с хляб

Безглутенов хляб

За хората с цьолиакия или чувствителност към глутен безглутеновият хляб е от съществено значение. Въпреки че някои безглутенови хлябове са силно преработени и бедни на хранителни вещества, има и по-здравословни варианти. Търсете безглутенов хляб, направен от пълнозърнести храни като киноа, кафяв ориз или елда, които предлагат фибри, витамини и минерали. Някои марки добавят и семена и ядки, за да подобрят хранителния си профил.

Фактори, които трябва да вземете предвид

Когато избирате най-здравословния хляб, е важно да прочетете списъка със съставките и етикета с хранителните стойности.

Ето няколко съвета:

Пълнозърнести храни: Уверете се, че пълнозърнестите храни са посочени като първа съставка.
Съдържание на фибри: Търсете хляб с поне 3 грама фибри на порция.
Добавени захари: Избягвайте хляб с добавени захари или подсладители.
Консерванти и добавки: Избирайте хляб с минимално количество консерванти и изкуствени съставки.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес