Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-старият период от Каменната ера?

20 юни 2024, 13:00 часа

Каменната ера
Най-старият културно-исторически период в развитието на човечеството е каменната ера. Тогава основните оръдия на труда и оръжия се изработват от камък, откъдето произхожда и името. В края на епохата се използват също дърво, рога и кости.
В различните райони на света каменната ера протича по различно време и по различен начин. През 1836 г. датският археолог Кристиян Томсен създава своята трипериодна система - каменна, бронзова и желязна епоха. През 1856 г. английският учен Джон Лубок разделя каменната ера на три епохи - стара (палеолит), средна (мезолит) и нова (неолит).

Реклама

Палеолит
Епохата на палеолита е завладяващ период от човешката история, който обхваща повече от 2,5 милиона години. Това е време, когато първите хора разчитат на лов, събиране на плодове и растения и производство на инструменти, за да оцелеят. По това време планетата е обхваната от няколко последователни застудявания на климата - ледникова епоха. Докато Северна Европа е изцяло скована от ледена покривка, на юг, включително на територията на днешна България, ледниците обхващат само планинските масиви.

През тази епоха е постигнат значителен напредък в технологиите, изкуството и социалната организация. От откриването на огъня до разработването на по-ефективни техники за лов, ерата на палеолита полага основите на нашата съвременна цивилизация.

Разбирането на епохата на палеолита не само ни дава информация за нашите предци, но също така ни помага да оценим пътя на човешката еволюция. Уменията и иновациите, развити през тази епоха, формират начина, по който живеем днес. Изучавайки този забележителен период, ние придобиваме по-дълбоко разбиране за нашето място в света и невероятните постижения на тези, достигнали до нас.

Установени са три мигрантски вълни на древни хора към Европа

Интересни факти за палеолита

* Лов и събиране на растения
Хората от палеолита се прехранват с лов на диви животни и събиране на растения и плодове. Те са опитни в преследването на животни и имат богати познания за ядливите растения в природата.
* Огън
Овладяването на огъня е ключово постижение в епохата на палеолита. Огънят осигурява топлина, защита от хищници и възможност за приготвяне на храна, което я прави по-лесно смилаема.
* Пещерни рисунки: поглед в миналото
Пещерните хора от палеолита изразяват своята креативност чрез рисунки в пещерите. Тези “произведения на изкуството” предоставят ценна информация за ежедневния им живот, изобразявайки сцени на лов, ритуали и животните, които са срещали.
* Инструменти и оръжия: гениалността на каменната ера
Хората от палеолита изработват гениални за епохата инструменти и оръжия, използвайки камък, кост и еленов рог. Използват инструменти като брадви и копия за оцеляване, позволявайки им да ловуват и да се защитават.
* Мегафауна: гиганти от ледниковия период
Епохата на палеолита се характеризира с присъствието на гигантски същества, известни като мегафауна. Влакнести мамути, саблезъби котки, гигантски ленивци и други вдъхващи благоговение животни бродят по Земята през този период.
* Миграция: следване на ресурсите
Хората от палеолита са били номади, които следват сезонната наличност на ресурсите. Те мигрират на огромни разстояния в търсене на храна, вода и благоприятни условия за оцеляване.
* Ритуални погребения: почитане на мъртвите
Доказателства за ритуални погребения са открити в палеолитни археологически обекти. Тези погребения показват, че ранните хора са имали представа за отвъдния живот и са участвали в траурни и символични ритуали.
* Език и комуникация
Макар няма категорични доказателства, смята се, че първите хора са развили рудиментарни (първични) форми на комуникация по време на палеолита. Езикът позволява по-ефективно сътрудничество, споделяне на знания и изразяване на емоции.
* Културно разнообразие
Епохата на палеолита не е била монолитен период. Различните групи ловци и събирачи на растения са имали свои собствени уникални култури и традиции. Това разнообразие се доказва от вариации в пещерното изкуство, дизайн на инструменти и погребални практики.
* Технологичен напредък: иновации в каменната ера
С течение на времето хората от палеолита постигат значителен технологичен напредък. Те откриват нови начини за оформяне на камъни, създавайки по-специализирани инструменти и подобрявайки своите техники за лов и събиране на растения и плодове.
* Адаптивност: оцеляване в екстремни среди
Хората от палеолита демонстрират забележителна адаптивност, оцелявайки в различни среди, от замръзнала тундра до сухи пустини. Способността им да се адаптират им позволява да еволюират и да разширяват своите територии.
* Краят на епохата на палеолита: зората на земеделието
Ерата на палеолита приключва с появата на селското стопанство около 10 000 г. пр.н.е. Преходът от начин на живот на ловци и събирачи към установени земеделски общности бележи значителна промяна в човешката история.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес