Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-дългият лифт в България?

22 юли 2024, 08:45 часа

Строителството на пътнически въжени линии в България започва през 50-те години на 20-ти век с откриването на такава близо до хижа “Алеко”. Днес тази въжена линия не съществува и е заменена от влек “Заека”.

За кратко време след това се строят пътнически въжени линии “Драгалевци-Бай Кръстьо”, “Княжево-Копитото”, първите лифтове на Пампорово. Българо-Унгарското дружество “Интрансмаш” развива проектирането на този вид транспортни средства у нас.
През 70-те и 80-те години в България има бум на строежа на въжени линии, както българско производство, така и на световни фирми. Строят се много ски-влекове край планински хижи и курорти, които подпомагат развитието на зимните спортове в страната.

Кой е най-старият лифт в България?

Драгалевският лифт

Драгалевският лифт е най-старият в България и сред първите на Балканите. Първата част започва над кв. Драгалевци и стига до местността Бай Кръстьо. Долната лифтова станция се намира на 925 м надморска височина, а горната е на 1380 м. Тази отсечка на лифта е пусната в действие през 1956 г.

Линията е дълга 1775 м, с денивелация 455 м. Втората част свързва местността Бай Кръстьо с Голи връх. Построена е през 1968 г., дължината и е 1700 м, с денивелация 438 м. Капацитетът на първата линия е 300 души на час, на втората - 600 души на час.
От 2018 г. Драгалевският лифт не работи. 

Кой е най-дългият лифт в България?

Симеоновският

Дължината на Симеоновския лифт е 6270 м. Преодолява денивелация от 1085 м, пътува около 30 минути, а капацитетът му по проект е 1500 души на час.

Симеоновският лифт е построен за световните студентски зимни игри “Универсиада 83” и е официално открит на 4 април 1983 г. Произведен е от австрийската фирма „Doppelmayr“.

Долната станция се намира в землището на квартал Симеоново на 718 м надморска височина. В първата междинна лифтова станция, разположена на 1370 м надморска височина, завършва първата отсечка на въжената линия. В междинната станция кабинките се поемат от второ въже, без да се налага пътниците да слизат и да се прехвърлят.

През втората междинна лифтова станция, разположена на 1531 м надморска височина, минават само кабинките, които отиват нагоре. Тук през ски-сезона слизат скиорите, за да се прехвърлят на триседалковата въжена линия “Академика”, която обслужва пистата “Витошко лале”. Горната лифтова станция е непосредствено до хижа “Алеко” - на 1803 м надморска височина и по време на ски-сезона обслужва ски център “Алеко”.

Дължината/денивелацията от долната до първата междинна станция е 3708/652 м, а от първата междинна станция до горната - 2562/433 м. Времето за пътуване от долната до първата междинна станция е 18 мин, а от първата междинна станция до горната - 12 минути. Симеоновският лифт е изведен от експлоатация през 2024 г. Официалната причина е липса на резервни части.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес