Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-добрият чай за бъбреци?

01 октомври 2024, 18:00 часа

Чаят, чиято родина са китайските провинциите Юнан и Съчуан, има древна история, свързана с употребата на напитката, приготвяна в миналото единствено от листата на чаеното дърво, за подобряване на здравословното състояние и за справяне с различни заболявания. Днес, хилядолетия по-късно, основната цел, с която поднасяме чай, също е свързана с ползите за здравето, но разнообразието от билки, растения, плодове, от които приготвяме чай, е огромно и за всяка болка има билка, която запарена и сервирана с лъжичка мед може да донесе облекчение и туширане на острите симптоми на много заболявания. Така например чаят от ехинацея е идеален за повишаване на устойчивостта на тялото спрямо инфекции и помага на имунната система да се справи с вируси и бактерии, този от мащерка облекчава дихателни проблеми и е чудесен при кашлица, а кой е най-добрият чай за бъбреци и как помага за овладяване на тежките симптоми при бъбречни заболявания?

Кой е най-добрият чай за бъбреци?

Едва ли се съмнявате в ключовата роля на бъбреците за  общото здравословно състояние и със сигурност полагате грижи, за да подпомогнете правилното им функциониране. Консумацията на вода е най-добрият начин да облекчите дейността им, като именно водата е най-полезната напитка за бъбреците. Не ви е вкусна? Не се насилвайте. Може да постигнете почти същият ефект и с друга полезна за бъбреците напитка, която, подобно на водата, е сред най-консумираните в световен мащаб. Но кой е най-добрият чай за бъбреци? Изследванията сочат като такъв зеленият чай.

Още: Чайовете, които не трябва да пиете, ако имате диабет

Как зеленият чай помага за бъбречната функция

Защо зеленият чай е толкова полезен за бъбреците? В какво се крият неговите тайна и сила да се въздейства благотворно върху бъбречната функция? Зеленият чай съдържа щедро количество антиоксидати – катехини, които работят в полза на бъбреците, като редуцират  възпалените процеси в тялото. Нещо повече – един конкретен антиоксидант от съдържащите се в зеления чай, а именно катехин епигалокатехин-3-галат (EGCG) според проведените научни изследвания се оказва изключително полезен за хора с бъбречно заболяване, като е в състояние при редовна консумация на зелен чай да забави развитието на хроничното бъбречно заболяване. 

Друга доказана полза от консумацията на зелен чай по отношение на бъбреците е , че той намалява риска от образуване на камъни в този жизнено важен орган. Ползи за бъбреците предполага и ниското съдържанието на калий и кофеин в този ценен източник на антиоксиданти. И все пак е важно да имате предвид, че с приема на зелен чай, както и на всяка напитка, не трябва да се прекалява. Съществува дори препиване с вода, което още веднъж категорично сочи, че умереността е важна, дори когато говорим за прием на чай, изключително полезен за бъбреците. Добре е и  да имате предвид, че чаят трябва да се консумира неподсладен, както и че не трябва да се използва метал при приготвянето на зелен чай – нито метална лъжичка, нито друг метален съд.

Други ползи от консумацията на зелен чай

Още: Кои са вълшебните чайове при кашлица - хем вкусни, хем полезни

Зеленият чай е полезен не само за бъбреците. Други ползи от избора на зелен чай като напитка за студените есенни следобеди са:

-          Приемът на зелен чай ви помага да се успокоите и да се справите с нервното напрежение.

-          Зеленият чай ускорява метаболизма, като по този начин се включва в битката с излишните килограми.

-          Богат е на полифеноли.

Още: Тези 3 чая насърчават производството на колаген

-          Приемът на зелен чай помага да се установи контрол върху нивата на кръвната захар. Минимизира и риска от диабет.

-          Зеленият чай се грижи за здравето на сърцето и редуцира риска от развитие на сърдечни заболявания.

-          Зеленият чай е полезен за здравето на костите.

-          Подобрява здравето на червата.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

източник: https://kidneynutritioninstitute.org/tea-for-kidney-disease/

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес