Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой български град се намира между три планини?

30 юли 2023, 19:15 часа

Месецът на отпуските чука на вратата ни и вероятно с нетърпение очаквате планираното бягство от града на лазурното море или в зелената прегръдка на планината. Нямате резервация, защото все още се колебаете на коя родна планина искате да се насладите? Защо да правите компромис, избирайки една. В България има град, изпълнен с култура и история, възникнал в древността като тракийско селище и развил се до курорт, предлагащ отлични условия за туризъм, разположен между три планини, които ви очакват с прохладната си прегръдка, за да ви разкажат историята на това магическо място. Знаете ли кой е този град, елиминиращ необходимостта да правите избор между родните планини и поднасящ ви цялата им зелена прелест на тепсия?

Кой град се намира между три планини?

Сгушен в зелената прегръдка на три родни планини – величествената Рила, чиито първенец е най-високият връх на Балканите, Пирин – втората по височина планина у нас, магнит за туристите, и Родопите – планината с душа, която ви оставя завинаги запленени, Разлог е градът, намиращ се между три планини у нас. Известна туристическа дестинация е не само защото предоставя уникалната възможност да се насладите на прелестта и дебелите сенки на три планини, но за популярността му допринася и близкото му разположение до два от най-посещаваните зимни курорти – Банско и Добринище, известни със своите ски писти и отлични условия за зимен туризъм.

Историята на Разлог

Градът възниква на мястото на старо селище на траките. В съвременната му история е известен с името Мехомия, за което се счита, че е със стар произход – тракийски и което име носи до 1925 година, когато е прекръстен на името на котловината, в която се намира – Разложката котловина – междупланинска котловина с внушителна средна надморска височина – над 800 метра.

Градът е не само популярен туристически център, предпочитан от планинарите заради разположението си между три планини и от любителите на зимните спортове, тъй като е близо до едни от най-добрите писти у нас, но и с историята си и ролята, която изиграва, по време на Илинденско-Преображенското въстание. Историята на града завинаги остава преплетена с името на Гоце Делчев,  основал комитет на ВМОРО в Разлог през 1896 година.

Разлог е и център на християнството. Една от най-големите църкви за областта е построена именно там, а съвсем близо до Разлог – на само 3 километра – се намира средновековна църква. Църквата в местност Катарино до Разлог е най-старата от трите у нас, носещи името на св. Екатерина. Тя е обявена за паметник на културата. Останки от църкви от 5 век са открити в местности, близо до Разлог, както и останки от езическо светилище, датирано по-рано във времето.

Разлог – градът между три планини като пазител на културата, обредите и традициите

Обичаите, обредите, културата на старите българи, техните празници са съхранени в Разлог. По традиция се провежда кукерски карнавал със „старци“, наречен „Старчевата“ и познат като новогодишен карнавал, а близо до Разлог – в местността Предела – от 1962 година се провежда фолклорен фестивал, събор на народното творчество с надпяване, танци и пресъздаване на обреди и обичаи – „Пирин пее“. Фестивалът събира хиляди участници всяка година, пленени не само от магията на фолклора, но и от приказната природа и чистия въздух в Разлог, дължащи се на разположението му – между три планини.

Ако никога не сте посещавали Разлог, е време да коригирате тази грешка и да се насладите на уикенд или отпуска в подножието на три планини.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес