Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои плодове може да се консумират умерено при висока кръвна захар?

03 септември 2024, 16:57 часа

Има някои плодове, които диабетиците може да консумират без особени опасения, тъй като са богати на фибри. Причината е, че именно и най-вече фибрите в плодовете забавят скоростта, с която плодовата захар се абсорбира в организма - така помагат за балансиране на степента на кръвната захар.

Диетоложката д-р Андреина де Алмейда разказва кои са тези плодове. https://www.tuasaude.com/frutas-recomendadas-para-diabetes/

15 плодове, които диабетиците може да ядат без особени опасения:

Още: Съвет от лекар: Хората над 60 години трябва да ядат тези плодове няколко пъти седмично

- ягоди;

- къпини;

- мандарини;

- праскови;

Още: Кръвната захар скача рязко: 7 вида плодове, с които диабетиците трябва да внимават

- круши;

- портокали;

- ябълки;

- гуава;

Още: Преди или след хранене: Кога трябва да ядете плодове

- авокадо;

- киви;

- пъпеши;

- манго;

- сливи;

- боровинки;

- нектарини.

Така или иначе, от принципна гледна точка, немалко количество пресни и цели плодове са разрешени при диабет, стига да се консумират умерено, като обикновено се препоръчват между 2 и 4 порции на ден.

Важно е да се запомни, че плодовият сок съдържа повече захар и по-малко фибри от целия плод. Поради тази причина сокът в никакъв случай не бива да бъде предпочитаният начин за консумация на плодове.

Кога е най-доброто време за ядене на плодове?

Важно е диабетиците винаги да предпочитат да ядат плодове заедно с други храни, по време или след обяд и вечеря. Причината е, че хранителните вещества като мазнини, фибри и протеини помагат да се намали скоростта, с която плодовата захар се абсорбира в кръвта.

Можете също така да ядете плодове, богати на фибри, като киви или портокал за закуска или междинни хранения, придружени от 1 кофичка натурално кисело мляко без захар, с 1 супена лъжица ленено брашно или 1 супена лъжица чия, например.

Плодове, които диабетиците трябва да избягват

Определено някои форми на плодовете трябва да се избягват от диабетици, тъй като съдържат по-голямо количество въглехидрати или по-ниско съдържание на фибри, като следните.

Плодове в сироп.

Плодова салата със захар и/или кондензирано мляко.

Плодово желе.

Плодов сок, смути.

Освен това редовната консумация на пъпеш също трябва да се избягва, тъй като повишава кръвната захар по-бързо.

Има ли забранени плодове за диабетици?

Няма плодове, строго и непременно забранени за диабетици. Консумацията им обаче ще зависи от общото здравословно състояние на човека, хранителните навици и дали кръвната захар е контролирана или не.

Важно е обаче да се подчертае, че някои трябва да се консумират по-рядко, в никакъв случай редовно. Добре е да се допитвате до диетолог, за да може да се направи по-подробна оценка и да се дадат диетични насоки на индивидуална основа.

Плодовете за умерено консумиране са следните:

- грозде;

- смокиня;

- папая;

- банани;

- диня;

- тамаринд;

- джакфрут;

- анона;

- райска ябълка;

- стафиди;

- сушени сливи;

- фурми.

Добър начин да избегнете бързо повишаване на кръвната захар е да консумирате тези плодове заедно с храни, богати на фибри и протеини: сухо нетлъсто месо, яйца, ядки, сирене.

Може ли диабетиците да ядат сушени плодове и ядки?

По отношение на сушените плодове, като стафиди, кайсии и сини сливи, са необходими ограничения. Те трябва да се консумират в малки количества, тъй като имат същото количество захар, както пресните плодове- 2 до 3 порции на ден. Под „порция“ се разбират около 30 г или 1 супена лъжица сушени плодове.

И нещо много важно: ако купувате сушени плодове от магазина, винаги четете на етикета дали в тях има добавена или само натурална, естествена захар.

Ядките като бадеми, орехи, кестени имат по-малко въглехидрати и добри количества фибри, протеини и здравословни мазнини, които подобряват нивата на кръвната захар. Препоръчителното количество ядки на ден е приблизително 30 грама, което се равнява на 1 шепа.

Внимание! Статията е само за информация. Пазете се от самолекуване и винаги се допитвайте до медик-специалист!

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес