Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои странни симптоми на менопауза рядко биват забелязвани и идентифицирани като такива?

16 октомври 2024, 11:00 часа

Менопаузата е труден период за дамите както във физически, така и в емоционален план, за по-безболезненото преминаване през който се нуждаят от подкрепа. Докато за честите и обичайни симптоми, съпътстващи менопаузата, има разнообразие от добавки, хормонални препарати и други медикаменти, облекчаващи ги, както и изобилие от съвети как да си помогнат дамите в този момент, то други симптоми остават неразпознати или  не им се обръща достатъчно внимание. Немалко странни симптоми на менопауза вгорчават живота на дамите, принудени да се справят сами с тях, тъй като рядко се разпознават от специалистите като свързани с менопаузата, но за щастие и рядко се проявяват. Ако този период в живота предстои за вас или ако вече преминавате през проблемите, които менопаузата поставя пред вас, то със сигурност ще ви е полезно да се запознаете с по-странните и нетипични симптоми на менопаузата, за да сте по-подготвени за този период.

Типични симптоми на менопауза

Дори да сте на 20 и темата за менопаузата да ви се вижда толкова далечна, че да не се вълнувате какво казваме, със сигурност сте чували  за горещите вълни, които обливат дамите в менопауза и през деня, и по време на сън. Други също популярни и очаквани симптоми на менопауза са:

Още: Кои симптоми обикновено подсказват за ранна менопауза?

-          Лошо настроение

Настроението е зависимо от самочувствието и от хормоналния фон. Ако самочувствието на жената е ниско поради промените, които усеща и поради мисълта за изгубената младост и приближаващата старост, то лошото настроение не ни учудва и не е сред странните симптоми  на менопауза.

-          Променливо настроение

Промяната на хормоналния фон, която наблюдаваме доста често по време на менопауза , естествен води до променливо настроение.

Още: Най-честите симптоми на миома на матката

-          Прекомерна емоционалност

Хормоните контролират емоциите, поради което не ни изненадва нито избухването, нито изнервеността на дамите в менопауза.

-          Мозъчна мъгла

Макар да звучи странно като термин, мозъчната мъгла всъщност не е нищо друго освен  трудно концентриране, фокусиране, отслабване на паметта, като всички те  са характерни и за други заболявания, както и типични за дамите в менопауза.

Още: Съвети от дерматолози: Ето как да се грижим за кожата по време на менопауза

-          Промени в либидото

Желанието за страстни нощи намалява, като причините за това са комплексни – лошото настроение, умората, вагиналната сухота, липсата на самочувствие и др.

-          Депресия

Радко се говори за промените в психиката по време на менопауза, като се набляга на физическите страдания и промени, което е грешка. Психичното здраве е не по-малко важно от физическото.

-          Промяна във фигурата

Промяната е, както се досещате, неблагоприятна – напълняване, отпусната кожа, загуба на еластичност, увисване, липса на тонус.

Странни симптоми на менопаузата

  • Косопад и суха кожа

Донякъде странни, донякъде обясними с намалените нива на естроген, стимулиращ производството на мазнини и поддържащ кожата еластична и гладка, тези симптоми, съпътстващи менопаузата са изключително стряскащи за дамите заради  суетата им и стремежа към съхраняване на красотата и младежкия вид. Подходяща грижа против стареене е начин за противодействие на тези симптоми на менопаузата.

  • Често уриниране

Много пациенти го бъркат с бъбречни проблеми или с проблеми, свързани с друго хронично заболяване. Честото уриниране разбира се може да се окаже симптом именно на хронично заболяване, но може да е и част  прехода на жената от детеродна възраст към  старост. Обяснява се с отпускане на мускулите на тазовото дъно. Лекарят може да предложи редица начини за повлияването му.

  • Промени в естествената миризма

Промените в хормоните по време на менопауза могат да породят промени в начина, по който мирише тялото. Това може да се дължи на повишаването на тестостерона и кортизола, които са свързани с по-силната телесна миризма. Дамите, които не харесва този факт, могат да противодействат с нов парфюм, отлична хигиена и отказ от консумация на храни с остра миризма.

  • Шум в ушите

Хормоните са заподозрени на неприятния шум в ушите по време на менопауза. Проучване сочи, че дамите, които приемат естроген по време на менопауза, тоест на заместваща терапия са, по-рязко страдат от шум в ушите, така че е напълно възможно той да е причинен от ниски нива  на естроген.

  • Замаяност

Тя може да се дължи и на други заболявания и проблеми, но по време на менопаузата се причинява  от колебания в  нивата на естрогена.

  • Сухи очи
  • Астма, която се влошава

Пациентите с астма се оплакват от по-голяма честота на пристъпите по време  на  менопауза, което налага повишено внимание.

https://www.evernow.com/symptoms/nausea-digestive-issues

 

Статията има  само информативен характер и не замества лекарска консултация.

 

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес