Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са "забранени храни" при цистит?

07 октомври 2024, 08:08 часа

Циститът е възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Това е едно от най-честите възпалителни заболявания на отделителната система. Лечението на тази патология е комплексно и включва медикаментозна терапия, физиотерапия и редица други процедури.

Гастроентерологът д-р Екатерина Вострикова разяснява този проблем.

Един от основните провокиращи фактори за тази патология е консумирането на определени храни, които дразнят лигавицата на пикочния мехур и предизвикват възпаление. Затова диетата играе важна роля при лечението.

Още: Неприятно заболяване: Как да се лекува цистит, за да не ви мъчи по-късно

Забранени храни

Пикантни и мазни храни са забранени. Всички ястия трябва да бъдат варени, задушени или печени. Пушените, пържени, мариновани, консервирани храни са напълно изключени. Диетата не трябва да предизвиква запек.

Какво по-конкретно не бива да ядете, ако имате цистит:

- кисели плодове (цитрусови плодове, ябълки, праскови, авокадо) - дразнят лигавицата и бавят нейното заздравяване;

Още: Цистит: Причини и симптоми

- ястия, които съдържат оцет;

- майонеза, кетчуп и други сосове с много сол и мазнини;

- алкохол - забавя извеждането на течности от организма, допълнително дразни лигавиците и има лош ефект върху бъбреците;

- захар и продукти, съдържащи захар;

Още: Това са най-добрите билки при цистит

- консерви, пушени меса, преработено месо (колбаси и др.);

- силен чай и кафе - дразнят лигавицата и предотвратяват нейното заздравяване;

- безалкохолни напитки, доматен сок;

- някои зеленчуци, които имат подчертан дразнещ ефект върху лигавицата (домати, боб, хрян, лук, аспержи, чесън, киселец, ряпа, репички).

Разрешени продукти

- пресни зеленчуци във всякакви количества (особено тези, които съдържат много вода) - краставици, тиквички, моркови, тиква и други;

- пъпеш, диня;

- круши, ябълки, грозде;

- боровинки;

- неферментирали млечни продукти;

- постно месо и риба;

- трапезна и минерална вода;

- пълнозърнеста каша, трици;

- вегетариански супи;

- диуретични настойки от плодове и билки;

- пълнозърнест хляб (в малки количества);

- зехтин;

- прясно изцедени сокове;

- яйца (в малки количества);

- кедрови ядки (около една шепа на ден);

- бъбречни смеси;

- мед (в малки количества, ако наистина искате нещо сладко);

- зелен чай.

Режим на пиене

Пиенето на много течности значително ускорява процеса на възстановяване на лигавицата. Препоръчително е да се пият 2-3 литра течност на ден, освен ако няма противопоказания (артериална хипертония, напреднала възраст, хронична сърдечна недостатъчност, някои бъбречни заболявания и редица други патологии).

Най-добрият ефект се постига чрез пиене на обикновена чиста вода, както и на чайове от диуретични билки и сок от червена боровинка.

Примерно меню за деня

Всеки може да разработи меню за всеки ден индивидуално, според вкусовите си предпочитания, въз основа на списъка с разрешени продукти. Въпреки някои ограничения, диетата трябва да бъде възможно най-балансирана. Храната да е разнообразна. Ограниченията за употребата на подправки, сосове, сол и захар влияят на вкуса на готовите ястия, но могат да бъдат разнообразени с разрешени сосове (масло, заквасена сметана и редица други). Например, за закуска можете да приготвите каша с мляко или вода, извара, задушени зеленчуци,

Сварете яйцата рохко или направете зеленчуков омлет. Можете да размиете всичко със сок или компот. Отличен вариант за обяд биха били зеленчукови супи с нискомаслен бульон, супа от цвекло и зелева супа с прясно зеле. Забранени са ястия с домати, доматено пюре, лютеници.

За основно ястие можете да приготвите котлети с ниско съдържание на мазнини на пара, зелеви рула, кюфтета с ориз, варена риба, месо, пиле, задушени зеленчуци, макарони, юфка.

За вечеря са подходящи тестени изделия с безсолна извара или безсолно (прясно)сирене, извара, сокове и плодови напитки.

Не трябва да забравяме за поддържането на режим на пиене. През деня се препоръчва да се пият плодови напитки, компот от сушени плодове, некисели сокове от горски плодове и отвара от шипки.

Внимание! Тази статия е само за информация. Никога не се самолекувайте, а винаги се допитвайте до медик-специалист!

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес