Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са топли и кои студени цветове и как ни влияят те?

24 март 2022, 12:00 часа
Реклама

Цветовете могат и повлияват на нашето емоционално състояние. Те влияят с различните си нюанси по различен начин на усещанията ни. Например топлите цветове ще ни накарат да се почувстваме много по-различно от студените. Ето как:

Топли цветове

Най-познати от топлите цветове са ни червеното, жълтото, оранжевото и различните им комбинации и производни. Те са свързани с по-висока чувствителност, страст, щастие. Символизират слънцето, огъня – неща, които ни стоплят.

Използвани като интериорно решение, те правят дома по-уютен, стимулират активността и са подходящи за стаи, в които ще има повече динамика.

Кой е цветът на 2022?

Червен цвят

Червеното се свързва със страстта и романтичното, но може да значи и съвсем противоположното – агресия и гневност. 

Оранжев цвят

Оранжевото свързваме с творческото мислене, креативността, новаторството, приключенията, нетърпението. Този топъл цвят влияе на настроението ни, като е способен да го повиши.

Жълт цвят

Цветът на слънцето стимулира мозъчната дейност и ни дава повече увереност и енергия. Освен с позитивната си символика, то може да индикира и за опасности като измами например.

Студени цветове

Към студените цветове ще отнесем синия, лилавия и зеления. Вплетени в интериорния дизайн те правят помещенията визуално по-големи и са най-подходящи цветове за баня или спалня. Интересен факт е, че ако живеете на топли места е препоръчително да обзаведете дома си със студени тонове, за да спомогнат за охлаждането на помещенията и обратно – в преобладаващо студени територии е по-добре да се използват топли нюанси за мебели и декорации.

Цветовете, които ни правят щастливи

Син цвят

Синият цвят ни навежда на мисълта за искреност, чистота, мир, спокойствие. Може да се използва при стаи за релакс, тъй като има такъв успокояващ ефект. Но в същото време може да символизира и меланхолията, бездействието. Особено помага при преумора, тъй като запазва хармонията и не позволява на тревожността да ни нагости.

Лилав цвят

Лилавият цвят е определян като цвят на кралете. Той се свързва и с духовните дълбини, като позволява да се впуснем и в най-тъмните си фантазии и мечти. Символизира емпатия и креативност. Има силно въздействие и мощна енергия, която някои хора не могат да понесат. Лилавото свързваме и с прекалената емоционалност и незрялостта.

Зелен цвят

Зеленото свързваме със здравето, благополучието, материалните блага. То действа като златна среда, тъй като успява да хармонизира емоциите и мислите. Също така е цвят на късмета, но е свързан и с материалното и завистта. Зеленият цвят има лечебни способности и именно поради тази причина е и толкова популярен и използван във фармацевтичната индустрия. 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес