Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-вредните за здравето навици, които всички правим?

04 април 2023, 12:00 часа

Навиците оказват значително влияние на здравословното ни състояние, като на най-вредните за здравето навици, оказва се, се отдаваме всички. Докато злоупотребата с тютюн и алкохол са вредни навици, които са разпространени, но не така масово, то в тези три вредни за здравето навици бихме се разпознали всички. Навикът е втора природа, но ако съумеем да контролираме своите и за заменим вредните с полезни, то значително ще подобрим своето здравословно състояние, както и общественото здраве като цяло. Вижте кои са най-вредните за здравето навици и как да ги преодолеете.

Най-вредните за здравето навици

1.       Притесняваме се

Сред най-вредните за здравето навици на първо място смело можем да поставим стреса или нашата реакция към средата със стрес. Да, вероятно има ситуации и моменти, в които е нормално да се притесним – обикновено при онези, които са свързани със заболяване на член от семейството, което е сериозно, но струва ли си да се тревожим за елементарни и не толкова значими събития като срещата с шефа или презентация пред публика например?

Стресът е убиец номер 1 на имунната система и може да причини редица опасни заболявания. Той има и физически проявления, които не са най-приятното изживяване – треперене на ръцете, сърцебиене, горещи и студени вълни, слабост, световъртеж, главоболие. Вегетативната нервна система на тялото контролира сърдечният ритъм, дишането. Именно тя страда, когато сме под стрес, от нейна страна са симптомите, които чувстваме.

Редуцирането на стреса в живота ни до минимум или недопускането той да се превърне в дистрес, да руши живота и здравето ни, е по-лесно начинание, отколкото изглежда – наложете си да не се тревожите за глупости. Глупост е нервната продавачка, крещящият клиент, колежката, която не ви харесва и смело го показва.

Игнорирайте подобни източници на стрес, наистина не си заслужава да влагате енергия и да нанасяте щети на нервната си система заради незначителни събития. Нещо повече – хроничният стрес причинява износване на тялото, развиват се физически, емоционални и поведенчески симптоми, които сериозно могат да рушат живота и здравето ви и да ви управляват по начин, който не желаете.

Тези ежедневни навици са ВРЕДНИ и трябва да ги премахнете спешно

Негативните ефекти от стреса са:

  • високо кръвно налягане,
  • мускулно напрежение,
  • срив на имунната система,
  • стомашни или храносмилателни проблеми,
  • проблеми със съня,
  • световъртеж,
  • депресия,
  • невъзможност за съсредоточаване,
  • сърцебиене и проблеми със сърдечно-съдовата система,
  • болки в различни части на тялото,
  • паник атаки,
  • опити за справяне със стреса чрез други вредни навици, които са изключително опасни за здравето – алкохол, дрога и т.н.

2.       Бързаме непрекъснато

Този навик, който е сред най-вредните за здравето навици, всъщност действа в две посоки – причинява стрес, за който вече ви разказахме, и пречи да се насладим на хубавите моменти в живота. Пиете кафето си в движение, за да спестите време? Отказвате се от уикенд с приятели, защото имате бърза работа в офиса? Не излизате след работа, защото бързате да пишете домашни с децата? Животът се случва, докато бързате.

И ако не сложите сами паузата, за да се насладите на парчето торта в обедната почивка, кафето сутринта или дългия уикенд, прекаран далеч от града, скоро животът ви ще се превърне във въртележка от задачи и списъци с 0 радост и моменти, които си заслужават. Ако някоя работа е толкова бърза и спешна, все ще се намери кой да я свърши. Ако не бъде свършена от друг – то просто не е била толкова бърза и важна, колкото смятате.

4 опасни навика, които състаряват лицата на жените

3.       Не избираме внимателно храната и напитките си

Изборът на храна и напитки предопределя до голяма степен здравето ни. Ако често или системно хапваме нещо на крак, вечеряме полуфабрикати или бърза храна, не е чудно защо теглото ни се покачва, а здравето се руши. Нещо повече – купуваме масово възможно най-евтините продукти, за да спестим от бюджета си, а ниската цена означава и ниско качество обикновено. Имитиращи продукти, зеленчуци с нитрати и вкус на пластмаса, колбаси, в които има цялата менделеева таблица, но не е сигурно, че има месо – тези храни не носят ползи за здравето ви.

По-добре купувайте по-малко продукти, но с по-добро качество, винаги, когато можете, предпочитайте био или еко зеленчуци и плодове, търсете чисто и истинско мляко, гответе си сами, не се тъпчете с полуфабрикати, носете си обяд от вкъщи – евтино, вкусно и полезно.

Внимавайте и с напитките – газираното не е най-добрият избор, но и сокът с 10% плод не е. Домашно приготвените сокове от плодове са вашият най-добър избор. Не прекалявайте с кафетата, прекомерната им консумация също е вреден навик. Те не само ви изнервят, но и влияят негативно на здравето ви, ако дозата е неподходяща. Осигурете си добър сън и почивка, за да сте свежи на работа, без да е нужно да поглъщате повече от 2 кафета в офиса.

Ние сме онова, което ядем и слагаме в устата си – спомнете си тази мисъл, когато се чудите дали да посегнете към пакетче с неизвестни е-та, добавки, консерванти, оцветители и какви ли не красоти, които са всичко друго, но не и полезни за здравето.

Малките победи над най-вредните за здравето навици гарантират големия успех.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес