Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-добрите сортове грозде за ракия?

06 юни 2024, 08:45 часа
Реклама

Макар да свързваме салкъмите на ароматния плод – гроздето, част от традициите, историята и корените ни, с производството на напитката на боговете – виното, у нас е популярна е и дестилираната от грозде гроздовата ракия, която определяме и като национално питие.

Реклама

Българите имат стари традиции във варенето на ракия, като в недалечното минало това се е случвало в почти всеки двор, докато днес има редица ограничения, свързани с варенето на огнената течност.

Това, че не всеки може да свари ракия в дома си днес, не означава, че не следва да познаваме традициите и обичаите във варенето на ракия, чието качество зависи не само от технологията, но и от сорта грозде, от който се дестилира. Кои са най-добрите сортове грозде за ракия е въпрос от ключово значение за онези, които искат да си сварят ракия, и за тези, които предпочитат да се наслаждават само на консумацията ѝ.

Кои са най-добрите сортове грозде за ракия?

Гроздовата ракия не случайно е сред най-предпочитаните за консумация у нас, макар да се вари и ракия от сливи, кайсии, дюли и други плодове. Изборът на гроздова ракия е напълно разбираем, като се има предвид, че е изключително богата на аромати, което се дължи на разнообразието от сортове грозде, от които се дестилира. А кои са най-добрите сортове грозде за ракия сред тях?

По какво се различава гръцката ракия от нашата?

Въпрос, важен не само ако ще варите ракия, но и ако просто ще я консумирате. Все пак искате ароматна ракия на масата си, нали така? Между домашната гроздова ракия и тази, която се предлага в търговската мрежа, има разлика в градусите, която следва да имате предвид – по-слаба и мека е предлаганата на пазара – до 42 градуса, докато домашната достига до 60, което сочи, че с нея трябва да внимавате повече с консумираните количества, колкото и да ви се е усладила, тъй като е силна.

По-подходящи за гроздова ракия са захарните сортове грозде, така не се налага добавянето на големи количества захар, което е необходимо при производството на ракия от по-кисело грозде. Любопитен факт, който е възможно да е непознат дори за почитателите на гроздова ракия, които са само консуматори, а не производители на домашна такава, е, че тя се дестилира от младо вино, получено от отлично узряло сладко грозде.

Сред най-добрите сортове грозде за ракия си струва да споменем  Мискет, Мускат, Совиньон Блан, Перла, Димят и други ароматни бели сортове грозде. Сред тези сортове познавачите на гроздовата ракия и тези, които имат познания във варенето ѝ, отличават като най-добър едни сорт, препоръчван горещо за дестилиране на огнената течност – това е сортът „Мускат“.

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

Селектиран във Франция преди повече от 150 години, този сорт светло грозде е сред най-отглежданите и използвани за вино и ракия у нас заради сладките му и сочни зърна, от които се получава великолепна гроздова ракия. Та става фина, много ароматна и пивка, плътна, богата на вкусове, а като тъй като е сладък сортът, не е необходимо и добавянето на много захар при дестилиране на гроздовата ракия.

Златистият ѝ оттенък я прави още по-специална, а допълнителни аромати ѝ придава отлежаването в специални дъбови бъчви. Определено важни се оказват не само сортовете, но и технологията на производство и отлежаване, които всъщност биха ви вълнували само ако сами я варите. Ако просто ще консумирате гроздовата ракия, подгответе небцето си за експлозия от вкусове и аромати – пълна наслада. И все пак – колкото и да е пивка и да гали сетивата, помнете, че се консумира с удоволствие и с мярка и не прекалявайте с количествата. Наздраве!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес