Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са еднодневните пости в църковния календар?

07 август 2024, 07:45 часа

Постът е въздържание с религиозно-нравствена цел от определена храна. Той е път към смирение на плътта и очистване от грехове и далеч не е само въздържане от храна. Молитвата е неразделна от поста и без него той е всичко друго, но не и пост. Значима е ролята на постите за православните християни. Те са не само начин да се засвидетелства вярата към Бога, своеобразна борба с греха чрез въздържане от храна, не само начин за прочистване на тялото, но и на душата от нечисти мисли.  Въздържането от храна без въздържание от гняв, отлъчване от похотта, злословието, лъжите е безпредметно.

Постите зад манастирските стени са винаги по-строги от тези за миряните, въпреки че всеки манастир има своя собствен устав, както са и по-строги и тежки постите преди големи празници като Възкресение Христово, Преображение Господне и т.н. Освен дългите пости има и еднодневни, които не са толкова тежки. Кои са еднодневните пости в църковния календар и какво знаем за тях?

Пости 2024 - кога се падат и какво трябва да знаете за тях

Кои са еднодневните пости в църковния календар?

Еднодневните пости са по-лесни за спазване, тъй като продължават кратко. Именно тази кратка продължителност ги прави по-удачни и за слаби и немощни миряни. Въпреки че са по-леки, препоръчва се консултация с лекар за бременни и болни с хронични заболявания, преди решението да се пости. Няколко са еднодневните пости, от които могат да се възползват онези вярващи, за които гладуването с дни не се разрешава.

Те са кратки – продължителността им е само ден, но са изключително чести – всяка седмица в определен ден. Вижте кои са еднодневните пости в църковния календар и в кои дни всяка седмица не се разрешава нищо друг освен определени постни храни. Сред еднодневните пости са:

  • Постене всяка сряда – за спомняне предаването на Иисус на страдания. Не се консумира блажна храна.
  • Постене всеки петък – за отдаване на дължимото преклонение пред  страданията.и смъртта на Христос.
  • Спазва се строг пост и на Кръстовден – 14 септември – за спомен на кръстните страдания на Иисус и в знак на уважение от вярващите, че в деня на Отсичане главата на св. Иоан – 29 август (11 септември стар стил).
  • Строг пост се спазва и от миряните, които са силно вярващи  не се хранят независимо дали е празник, или делник, преди приключване на светата литургия.

Пости 2024 - всичко, което трябва да знаем за тях

Еднодневните пости са и по-чести, и повече от дългите пости, след които най-дълги са Великденските пости, продължаващи цели  40 дни, поради което е познати още като Четиридесетница освен като Богородични пости. Сред дългите пости по-популярни са и Петров пост, Рождественски пост, наричан ще Филипов пост.

Спазването на постите не само на еднодневните не трябва да е самоцел. Молитвите за пречистване на душата, опрощаване на греховете са непо-малко важни. Ако от постите се спазват само ограниченията по отношение на храната, те се превръщат в своеобразна диета, в самоцел.

Постещите трябва да знаят ограниченият относно храната, разрешена ли е риба и в кои дни, заговяват ли се и как млечните продукти, какви други ограничения следва да спазва постещият освен свързаните с храната и т.н. Дългите и тежки пости изискват силна воля и консултация с лекуващия лекар за хронично болни, желаещи да постят, тъй като някои пости са неподходящи за тях, докато други са по-леки и допускат дори честа консумация на риба и морски дарове.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес