Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои ранни симптоми на бременност често пренебрегваме?

28 октомври 2024, 20:00 часа

Двойките, жадуващи за бебе, обикновено нямат търпение да направят тест за бременност, който да ги увери, че най-желаното от тях чудо – детенце, се е случило. Дамите, правещи опити за забременяване, знаят колко изпълнено с надежда, но и със страх, е времето до теста, за който трябва да изчакат определен брой дни след предполагаемото зачеване, за да могат да проверят ще стават ли родители. Кръвните тестове, които могат да докажат бременността по-рано, намаляват времето в напрегнатото очакване дали се е случило зачеването, но и те изискват търпение, което мечтаещите за бебче често нямат. Има обаче ранни симптоми на бременност, които могат да ви помогнат да разберете дали ще ставате майка по-рано от теста. Тези симптоми могат да бъдат както дискретни, така и осезаеми, но остават обикновено неразпознати, дори да са ясно проявени, поради липса на информираност кои ранни симптоми на бременност пренебрегваме. 

Ранни симптоми на бременност 

Още преди закъсняващия цикъл и положителния тест за бременност тялото ви подсказва, че в него се случва чудото на живота – формира се вашето бебе. Ранни симптоми на бременност, оставащи неразпознати най-често, са:

Още: Дженифър Лорънс очаква второ дете (СНИМКА)

  • Зацапване

Причината за зацапването, което повечето дами не разпознават като симптом на бременността, а го свързват с периода преди цикъл или между два цикъла, е имплантационното кървене. Случва се по време на прикрепяне на оплодената яйцеклетка към лигавицата на матката. Оплодената яйцеклетка се трансформира в зигота, отправяща се към матката през фалопиевата тръба. Отнема между 6 и 12 дни на тази зигота, представляваща най-ранната форма на ембриона, да достигне целта си – матката, където се имплантира в стената ѝ. Именно това имплантиране води до леко зацапване или леко кървене. Понякога е придружено от болка, спазми и друг дискомфорт, който дамите свързват погрешно с предменструален синдром. Това са и причините зацапването да остава неразпознато като ранен симптом на бременността. Всъщност зацапването е най-ранният симптом, който може да помогне за  установяване на бременността, преди предполагаемата дата на месечния цикъл и неговото закъснение и преди тестът за бременност да отчете положителен резултат.

  • Усещане за горещина

Топлите вълни и усещането, че кръвта ви ври, не са изключение при хормонални промени, ПМС и когато просто времето е горещо. Ако обаче усещането, че парите сякаш имате температура, продължава с дни, вероятността да сте бременна е голяма. Причината за това чувство е, че непосредствено след зачеването и в ранните етапи на бременността, които протичат преди още да сте разбрала, че сте бременна, тялото ви преминава през непрекъснати промени, за които му е нужна енергия. Повишената базална телесна температура е резултат от този процес. Тази температура е не просто субективна, тя може да бъде и измерена, за да се уверите, че сетивата ви не ви лъжат.

Още: Ново проучване: Учени откриха за първи път как се променя мозъкът при бременните жени

  • Кръвотечение от носа

Кървенето от носа е сред онези ранни симптоми на бременност, които разбираемо защо остават неразпознати и пренебрегнати – причините за него могат да бъдат както  свързани с притеснение, с нетърпеливото и изпълнено с надежда очакване, така и със здравословен проблем – синузит, тънки капиляри и други по-незначителни причини – до високо кръвно налягане и сериозни заболявания. Обяснението за кръвотечението от носа в ранните етапи от бременността е простичко – увеличаването на кръвния обем по време на бременност е от ключово значение за бебето, а кръвоносните съдове се разширяват с цел по-добро кръвообращение. Именно разширяването на съдовете е причината за кървене,  като капилярите в носа са изключително крехки, което води до кървенето. 

  • Крампи на неочаквани места

Едва ли има човек, който никога не е бил събуждан от болезнени крампи в прасеца, които в повечето случаи са следствие от недостиг на магнезий. Крампите в корема обаче нямат общо с нивата на магнезий в кръвта, те са ранен симптом на бременност, който не само остава неразпознат, но и бъдещата майка рядко е сигурна какво точно изпитва и как да определи спазмите в стомаха си. Добрата новина е, че те са нормални за периода на ранна бременност – още преди първото закъснение на цикъла – и не трябва да тревожат дамите, които правят опити за зачеване – напротив, добър знак са, заражда се чудото на живота. 

Още: Култова участничка от "Ергенът" сензационно обяви, че е бременна (ВИДЕО)

  • Подут стомах

Чувствате ли се така, сякаш сте преяли? Това е един от често пренебрегваните ранни симптоми на бременност. Усещането за подут стомах, породено от бушуващите хормони, е много сходно с това при предменструалния синдром, което го прави трудно за идентифициране като симптом, че бременността е факт. 

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

източник: https://www.mdh.org/news/2021/may/commonly-overlooked-pregnancy-symptoms/

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес