Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои ядливи гъби започват да се появяват през май?

22 май 2024, 08:44 часа

500 000 тона – това е количеството гъби, които европейците консумират всяка година, като удивителното количество включва само култивираните гъби. Тъй като много гъбари берат диворастящи гъби за задоволяване на личните си нужди и тези на домакинството и приятелите, точното количество диви гъби, които консумираме на Стария континент, не е известно, но пък се знае, че диворастящите гъби са използвани за храна по тези земи от векове.

Реклама

Като ценен източник на протеини гъбите са качествена храна с доказани ползи за здравето, вкусови качества и аромат. Използват се както за приготвяне на супи, предястия и основни ястия, така и като подправка. Известни са и различни дървесни гъби, намиращи приложение в китайската медицината като средство за алтернативно лечение.

С гъбите обаче трябва много да се внимава, тъй като много ядливи дарове на природата имат отровни двойници, които само опитните гъбари разпознават. Освен риска от консумация на отровни гъби, представляващи сериозна заплаха за живота, трябва да се внимава и за чистотата на района, от който са набрани дивите гъби, тъй като поглъщат радиоактивни вещества и замърсители от почвата, правещи ги опасни за здравето и негодни за консумация, макар да не са отровни видове. Поради всички тези рискове се препоръчва само гъбари с опит и добри познания да берат, консумират и предлагат за консумация диви гъби.

Дъждовете са особено благоприятни за развитието на гъбите, така че ако са сред любимата ви храна, може да се радвате на дъждовния месец май и да използвате уикендите, за да си наберете от тези вкусни дарове на земята. Няколко вида ядливи гъби през май могат да бъдат набрани, като се препоръчва хората с малко опит да избират видове без двойници или с ясно различими такива, за да избегнат риска от отравяне с всички последствия от него.

Какво не трябва да се яде в комбинация с гъби?

Гъби през май – какво ни предлагат гората и равнините части от страната?

Сред най-популярните и разпространени, предпочитани и вкусни видове ядливи гъби у нас, които ни предлага месец май, са:

-          Манатарка

Една от най-търсените, консумирани и търгувани гъби у нас заради наситения си аромат, бяло месо и ненадминати вкусови качества. Бере се от месец май до края на есента, като предпочита широколистните гори, но никне и в иглолистни.

Недостатък е наличието на отровен двойник, макар рядко смъртоносен и обикновено предизвикващ само стомашно неразположение, което я прави неподходяща за бране и консумация от хора без опит. Сред манатарките са отровни дяволската гъба и вълчата манатарка, а ядливи – обикновената, жълтата, хлебната, боровата. Разпознаването обаче е трудно за неопитното око и не се препоръчва да консумирате, ако не сте сигурни в познанията си.

-          Печурка – полска, горска

Вкусната гъба се среща от месец май край стари торища и по пасищата – полската печурка и в планините – горската печурка. Цветът ѝ е бял, а формата наподобява топка. Сериозен риск, който съществува при събирането на печурката е, наличието на силно отровни двойници – зелената и бялата мухоморки, консумацията на които може да завърши фатално. Зелената мухоморка е една от най-отровните гъби у нас, която ако се бере, преди да се е разтворила, лесно може да се сбърка с ядливата печурка, тъй като не се вижда цветът на ламелите, по който се разпознава ядливата гъба от отровните двойници. Всичко това прави дивите печурки подходящи за бране само от гъбари с много опит.

-          Масловка

Сред популярните ядливи гъби през май е и масловката, растяща в иглолистни гори, на чиито вкусови качества можем да се насладим от края на пролетта до края на есента.

-          Челядинка

Тази вкусна гъба, на която може да се насладите в равнинните части на страната – край пътищата, в ливади и градини, расте през месеците май-юни. Силно отровните ѝ двойници поразително приличат на нея, поради което се препоръчва тази гъба да се остави за опитните гъбари.

Кои са най-вкусните манджи с гъби?

Ползи от консумацията на гъби

Гъбите са използвани за храна и лечение, благодарение на удивителните им свойства и качества. По отношение на ползите за здравето  се открояват следните:

  • Гъбите са щедър източник на аминокиселина, която доказано може да редуцира при редовна консумация с до 45% риска от развитие на онкологично заболяване.
  • Гъбите помагат за поддържане на нивата на холестерол в кръвта в нормални граници.
  • Ароматните дарове на природата са ценен източник на слънчевия витамин Д, един от малкото хранителни източници на този витамин.
  • Гъбите помагат за поддържането на имунната система в готовност за среща с вируси и патогени, като подобряват функционирането ѝ. 
Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес