Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои птици отлитат на юг през есента

27 септември 2024, 14:30 часа

Животът на птиците е изпълнен с непрекъснати промени, които следват ритъма на сезоните. Есента е времето, когато небето се изпълва с ята, отправящи се към по-топли дестинации. Тези прелетни птици прекосяват хиляди километри в търсене на по-благоприятни условия за живот и храна. Докато някои от тях избират да останат при нас през зимата, други поемат на дълги пътешествия, за да оцелеят. Нека разгледаме кои са птиците, които отлитат на юг и какво ги подтиква към този важен за тях миграционен процес.

Прелетните птици и техните пътешествия

Прелетните птици са тези, които два пъти в годината променят своята местност на обитание. През есента те напускат родните си територии и се отправят на юг, където климатът е по-мек и предлагат по-добри условия за оцеляване. През пролетта същите тези птици се завръщат обратно, за да гнездят и отгледат своето потомство в познатите им местообитания. Сред най-известните прелетни птици са лястовиците, щъркелите, косовете, кукувиците, славеите и жеравите. Всяка от тези птици има свои особености и навици, но всички те са обединени от едно – нуждата да намерят топлина и храна през студените месеци.

Знаете ли кои птици зимуват в България?

Лястовицата, например, е символ на пролетта и новото начало. Тя прекарва лятото в Европа, но когато температурите започнат да падат, тя поема към Африка, където прекарва зимата. Щъркелът също следва подобен маршрут, като често прекосява Средиземно море и Сахара. Косът, макар и по-малко видим през зимата, също се отправя към южните части на Европа или Северна Африка, за да избегне студа. Кукувицата, известна със своето нестандартно размножително поведение, също мигрира, но прекарва зимата в субсахарска Африка. Славеят, с неговата мелодична песен, отлита на дълъг път, за да намери подслон в топлите райони на Средиземноморието и Африка. Жеравите, величествени и красиви, също са прелетни птици и често могат да бъдат видяни в големи ята, когато се отправят на юг.

щъркел

Зимуващи птици, които остават при нас

Докато някои птици поемат на дълъг път на юг, други предпочитат да останат в познатите си територии, адаптирайки се към по-тежките условия на зимата. Тези птици, които не мигрират, се наричат зимуващи. Сред тях са гълъбите, враните, гарваните, кълвачите, врабчетата, синигерите, горските сови и ястребите. Те разчитат на своята издръжливост и умения да намират храна, дори когато снегът покрие земята.

Кои птици са в групата на прелетните

Гълъбите, например, са много издръжливи и могат да се справят със студените температури в градовете, където винаги има източници на храна. Враните и гарваните също са изключително адаптивни и намират начини да оцелеят дори в най-неблагоприятните условия. Кълвачите и синигерите често се хранят с насекоми, скрити под кората на дърветата, което им помага да се справят през зимата. Горската сова и ястребът, като хищници, намират своята плячка дори в студените месеци, което ги прави едни от най-издръжливите зимуващи птици.

Миграцията на птиците е един от най-удивителните феномени в природата, който показва тяхната способност да се адаптират и да оцеляват в различни условия. Прелетните птици изминават огромни разстояния, за да намерят по-добри условия за живот, докато зимуващите остават и се борят със студените месеци у дома. Този постоянен кръговрат на живот и движение е част от тяхната природа и напомня колко изумителен и разнообразен е светът на птиците.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес