Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои плодове не са подходящи за ракия?

24 юни 2024, 13:33 часа
Реклама

Традиционната алкохолна напитка на Балканите, която много балкански народи сочат като национална – ракията – се приготвя чрез дестилиране на ферментирали плодове или вино. Традиционни и най-популярни у нас са сливовата и гроздовата ракия, макар богатството от овощни градини да дава възможност за варене на ракия от различни плодове.

Преди да решите да се научите да варите ракия и да приготвите за собствена консумация ароматна спиртна наслада с нотки на кайсии и ванилия например, важно е да научите кои плодове за ракия не са подходящи, както и сред кои е най-удачно да избирате. Лятото е чудесен момент за варене на ракия благодарение на изобилието от плодове. Запознайте се обаче първо с неподходящите плодове за ракия, за да се похвалите с вкуса и аромата на вашата.

Как се приготвя перфектната греяна ракия?

Кои плодове не са подходящи за ракия?

Сред неподходящите плодове за ракия са:

-          Незрелите, зелени плодове, които не съумяват да придадат на ракията нужния аромат и вкусови качества. На тях им липсва и нужната захарност.

-          Загнили плодове с ниско качество. Ако плодът не става за консумация пресен, той не е подходящ и за варене на ракия. Не очаквайте да се насладите на ароматна ракия с високо качество, за която всички да ви поздравят, ако я варите от плодове за изхвърляне. Качеството на ракията зависи не само от майсторлъка, от опита, познанията и спазването на технологичните процеси, но и от качеството на материала. Дори да оставите само малко количество загнили плодове, създавате условия за протичане на микробиологични и биохимични  процеси, продуктите от които влошават вкуса и аромата на ракията.

Така вместо да се наслаждавате на великолепна и ароматна домашна ракия, възможно е да се чудите какво да правите с киселия ѝ вкус или с неприятната миризма на плесен. Качествени плодове – качествена ракия. Не правете компромиси в това отношение.

-          Плодове, на които не са премахнати костилките. Ракиите се дестилират от два вида плодове – костилкови и меки. Грешка, водеща до кисели и горчиви нотки, а понякога и до ракия, неподлежаща на консумация, е да се пропусне важна стъпка, свързана с приготвянето на плодовете така, че да са подходящи за ракия – премахването на костилките им. Ако си спестите време и усилия и оставите костилките на плодовете, и най-добрите плодове – зрели, без плесен и загнило, сладки, ароматни – ще се превърнат в нискокачествена или неподходяща за консумация ракия.

Как се прави най-пивката сливова ракия?

-          По отношение на плодовете, които са най-подходящи за ракия, и тези, които не са, си струва да отбележим, че изборът на плодове зависи от традициите на конкретната страна. Докато у нас на почит е сливовата ракия, ябълките са популярни за дестилиране на алкохол във Франция и като цяло са една от най-масово използваните суровини за производството на алкохол, докато други страни предпочитат крушите, а трети прасковите и кайсиите. Изборът е въпрос на вкус, традиции, както и на възможности и зависи и от това отглеждането на какви плодове е широко застъпено в дадената държава до степен, позволяваща да има плодове и за домашно произведена ракия или друг алкохол.

-          Не са подходящи за варене на ракия и твърде киселите плодове, които се нуждаят от добавяне на прекомерни количества захарен сироп към плодовата каша, а той определено влияе неблагоприятно на качеството на ракията. Захарта, когато е в количества над допустимите, води и до проблеми с ферментацията и тя не протича до край. 

-          Плодове за ракия, които не са подходящи, са и непочистените и неизмити плодове. Измиването и почистването на плодовете с цел премахване на замърсяване, препарати за растителна защита и прочие е важна стъпка, позволяваща по-добър краен резултат – по-качествена ракия.

Най-често за варене на плодова ракия се използват джанки, сливи, кайсии, праскови, ябълки, круши, дюли, но вкусът и ароматът на къпиновата и малиновата ракия са толкова неповторими, че задължително трябва да опитате ракия, приготвен от тези плодове. Някои местни производители на ракия приготвят такава и от екзотични плодове като ананас или киви. Независимо от избора на плодове, важно е да са зрели, сочни, здрави, почистени, висококачествени. В противен случай и ракията няма да е добра.

Консумирайте с удоволствие и мярка. Злоупотребата с алкохол може  да има сериозни неблагоприятни здравословни последствия за здравето.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес