Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога настъпва астрономическата ПРОЛЕТ?

20 март 2022, 22:10 часа

Първият ден на пролетта е на 21 Март. Това е ден на пролетно равноденствие, защото тогава денят е равен на нощта.

В този ден от годината на цялата планета Земя, с изключение на полярните зони, продължителността на ден и нощ ще е почти равна.

21 март е ден на астрономическото начало на пролетта или пролетното равноденствие

В 12:37 часово време Слънцето ще мине над небесния екватор, а Земята ще заеме строго вертикално положение спрямо звездата. Равноденствието се случва не само през март (обикновено на 20 или 21), но и през септември (обикновено на 22-23 септември).

Гледайки Слънцето в този ден, може да проследите къде се намира небесният екватор и без компас да маркирате точките на запад и изток. В тоз ден на равноденствие пролетното Слънцето се мести по южното полукълбо към северното. Астрономическата пролет идва в северното полукълбо на Земята, а астрономическата есен идва в южното полукълбо. Денят в северното полукълбо става по-дълъг от нощта и по-къс в южното полукълбо.

Цветя, които носят пролет

В традиционния селскостопански календар денят на пролетното равноденствие носи свещено значение: започва нов период в селското стопанство, земята се събужда и дава нови сили за големи постижения.

Всяка нация има нужда да измерва времето. Трябва само да се осъзнае периодичността на природните явления (смяна на деня и нощта, сезоните). Така наблюденията на фазите на луната водят до появата на лунния календар. Така движението на Слънцето - до слънчевия (от изгрев до изгрев или от залез до залез) и годишен с неговите най-важни точки: равноденствия и слънцестоене. Именно слънчевият календар се оказва най-подходящ и полезен за земеделските производители, тъй като се основава на смяната на сезоните. Това определя времето за подготовка на земята за сеитба и прибиране на реколтата.

Съществуват и много обичаи, чрез които хората честват Ден на пролетно равноденствие с песни, танци, весели сбогувания със зимата и възхвала на Слънцето. Още от сутринта домакините в някои краища на света започват да приготвят сладкиши за семейството и гостите: палачинки и бисквитки. Пролетното равноденствие се отбелязва и в Иран, Мексико, Япония и други страни.

 

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес