Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое вино върви най-добре за агнешко месо?

03 май 2024, 07:33 часа

Принципи в съчетаването на вино с агнешко месо!

Какви са основните характеристики на агнешкото? Въпреки че е по-тлъсто и агресивно месо, то представлява здравословен вид протеин. При това, има по-сладък и деликатен вкус, особено, когато се сервира рядко. В допълнение към тези характеристики, това е много лесно месо за комбиниране с различни видове вина. Но е добре да се има предвид едно важно обстоятелство: идеалният вид вино, което да го придружава, ще зависи от начина на сготвяне.

Какви са препоръчителните винени „адютанти“ на агнешкото?

1. „Бордо“

Най-класическата комбинация между вино и агнешко е бордо. Това вино се създава главно от червено грозде, като „Каберне Совиньон“, „Мерло“ и „Каберне Франк“.

Характерни за него са средна до наситена плътност и добре балансирана киселинност - в допълнение към ухаен плодов вкус, който е приятен за небцето. Цветът е интензивно червен, с нотки на лилаво и аромат на самото грозде. Бордото върви много добре с агнешко печено и свежи билки.

Ако обичате да експериментирате, може да опитате агнешко с бяло „Бордо“ от грозде „Совиньон Блан“ и „Семийон“.

Агнешка плешка с дреболийки и ориз: Превъзходен вкус

2. „Риоха“

Произведено в едноимен регион на североизточна Испания, това вино е с невероятни характеристики. Напитката използва смес от грозде Garnacha и Tempranillo. Сортът „Гарнача“ внася плодов вкус в съчетанието, докато „Темпранило“ се грижи за киселинността, която е много фина и приятна.

Друга основна характеристика на това вино е ароматът на дъб, като производителите се стремят да предложат перфектен баланс между дърво и плодове. В процеса на отлежаване виното придобива тъмен цвят, с мощен и концентриран букет. За него е препоръчително да приготвите агнешко бутче или плешка.

3. „Кианти“

Тосканска област на Италия със същото име, мястото е известно с производството на кисели червени вина с грозде Sangiovese. Те са с червен цвят, много близък до рубин, с плодови аромати, като череша, слива и флорални назални нотки.

Рецептата тук трябва да е задушено агнешко с чесън и розмарин. Перфектна комбинация от вкусове за вашето небце.

Агнешка дроб сарма за Гергьовден

4. „Пино ноар“

Това е идеално вино за придружаване на по-деликатни месни ястия, като агнешко със зеленчуци, рагу или ноазет. Създадено е от грозде с по-тънка ципа и поради това е с по-деликатен вкус и по-светъл нюанс на червения цвят. Ароматът му се състои от нотки на плодове като малина, череша и къпина, както и билки, цветя и подправки. С по-отлежало „пино ноар“ е възможно да усетите миризми на сушени гъби, кожа и дори присъствие на животни. Не е чудно, че се счита за едно от най-елегантните вина в света и определено ще пасне на вашето агнешко.

5. „Шираз“

Syrah предлага перфектно съчетание с агнешко, защото е вино с изразена киселинност, подходяща за мазната тежест на месото. Това е много универсално грозде и се адаптира добре към различни климатични условия. Напитката в крайна сметка придобива различни характеристики; постоянно е само присъствието на танини, които приятно обливат небцето.

Можете да изберете „шираз“ с агнешко филе, сготвено с подправки или билки.

„Малбек“

За агнешко, което се готви дълги часове – цяло агне на чеверме, плешка или бутче на фурна, това е едно от най-добрите вина. Ако ще сервирате подобно ястие, спокойно можете да изберете аржентинско „малбек“. Това грозде придава силен цвят на виното, внася почти естествения нюанс на плода. Има поразителен плодов аромат и дълготраен вкусов шлейф.

Заключение

Ето, че, ако никога не сте опитвали агнешко, защото ви е трудно да го съчетаете с хубаво вино, това вече не е проблем. С тези съвети ще бъде много лесно да направите правилното съчетание и дори ще спечелите точки пред гостите си, тъй като агнешкото и виното по принцип са вкусна комбинация!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес