Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое кафе е най-полезно през летните горещини

13 юли 2023, 08:08 часа

Студеното кафе наистина помага при горещо време. Напитката повишава кръвното налягане и по този начин до известна степен подобрява благосъстоянието.

Диуретичният ефект на студеното кафе обаче може да доведе до дехидратация.

Много хора обичат да пият студено кафе с мляко в жегата.

Млякото съдържа протеини, мазнини и въглехидрати, което го прави повече храна, отколкото напитка. Поради това тялото е принудено да изразходва допълнителни сили за храносмилането на млякото, което вече работи до краен предел, охлаждайки тялото.

Полезно ли е кафето с мляко?

Специалистът се позовава на проучвания на учени, които установяват, че кафето с мляко може да предпази от рак на хранопровода. Оказва се, че твърде горещата напитка изгаря тъканите на хранопровода - това впоследствие може да доведе до злокачествени тумори. Но млякото понижава температурата на кафето или чая и предотвратява изгаряния. Изследвания по тази тема са проведени в началото на 2000-те години.

Друг плюс на кафето с мляко е, че ви позволява да компенсирате калция, който се измива от тялото с черно кафе.

С мляко ободряващата напитка става силно калорична, а ако има и захар, още повече. Например в чаша черно кафе има само около 4-5 килокалории, но в сладкото и с мляко вече има поне 50. Така че за тези, които отслабват, това не е опция. Само кафето обаче не е добро за отслабване. Ако искате да намалите числото на кантара, тогава е по-добре да пиете по-малко кафе с мляко или да го замените с растителна алтернатива.

Тази напитка не трябва да се пие от хора, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт, сърцето, кръвоносните съдове и нервите.

Кафето обаче увеличава сърдечната честота. Затова пиенето на кафе си струва поне няколко часа преди физически натоварвания.

Не забравяйте, че кафето с мляко е опасно за тези, които са алергични към лактоза. Вярно е, че това заболяване се среща само при 2% от хората на Земята и не без изключение. Тези хора ще трябва да заменят кравето мляко с малко растително мляко. Друго нещо е, че поради млякото може да се появи ненужно подуване.

Кафето с мляко, захар или сиропи след няколко седмици ежедневна употреба може да се превърне в спасителен пояс около кръста. Ползи има от чистото черно кафе - там не трябва да се сипват или ръсят сладки добавки. Ако искате нещо по-оригинално, можете да опитате кафе с лимон.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес