Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кавгата сближава двойките

12 август 2022, 08:20 часа

Не се стряскайте от всяка кавга с половинката. Успокойте се, като проверите себе си и чувствата си. Обмислете нещата. Изяснете намеренията си и култивирайте любезно и приемливо отношение към партньора си.

Съгласен съм да не съм съгласен

Започнете със съгласието. Не настоявайте винаги да сте прави. Вижте с какво сте съгласни и двамата и след това очертайте разликата в мненията. Пояснете, че ще работите с партньора си, за да намерите решение на несъгласиято. Нека всичко обаче се случва със спокойно говорене, без драми и крясъци.

Не бъдете жестоки

Въртенето на очи е класически признак на презрение. Решете предварително, че няма да се принизите до тактиката на училищния двор, независимо колко нажежени стават нещата. Това означава без обиди, хаплив сарказъм или остра критика. Отнасяйте се с уважение към връзката си.

Петте най-чести проблема при двойките

Без обобщения

Не започвайте с думите „Ти никога…“ или „Ти винаги…“ Тези твърдения са твърде общи и карат партньора ви да се чувства нападнат. Вместо това започнете с: „Чувствам се... когато ти...“ Бъдете точни относно ситуацията, която ви притеснява и не споменавайте минали обиди и ситуации.

Слушайте емпатично

Поставете се на мястото на партньора си и го изслушайте. Изслушвайте неговата гледна точка за нещата и го накарайте да се почувства разбран и приет. Повтаряйки му собствените му думи, можете лесно да направите това. Действа като магия във всяка ситуация.

Използвайте езика на тялото

Погледнете любимия си в очите и седнете с отворена поза. Разпръснете ръцете и краката си и се обърнете с лице напред. Никой не трябва да гледа нагоре или надолу по време на спор. Протегнете ръка и докоснете ръката, рамото или гърба.

Стигнете до основния проблем

Ако разбирате основния проблем, ще бъде много по-лесно да го разрешите. Например, ако партньорите се карат за домакинската работа, проблемът може да е по-малко в разпределението на задълженията, а повече в това да се чувствате оценени. В такъв случай решение би било всеки партньор да обърне внимание и да направи по-положителни коментари относно приноса на другия за домакинската работа. С други думи, усилете добротата!

Романтичните връзки са важни за нашето щастие и благополучие. И все пак, тъй като повече от 40% от всички бракове завършват с развод, очевидно е, че поддържането на дългосрочна връзка не е лесно! Ако установите, че имате повтарящи се караници за пари, родителство, интимност или нещо друго, не чакайте нещата да се влошат, за да укрепите връзката си. Консултирането на двойки може да ви научи на нови начини да се карате по-ефективно, да общувате по-открито и да подправите малко нещата, за да поддържате връзката си щастлива и здрава.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес