Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Капакът на тоалетната чиния: Вашият щит срещу разпръскване на микроби в банята

03 юли 2024, 05:10 часа
Реклама

Оказва се, че затварянето на капака на тоалетната чиния, след като сте свършили работата си в банята, е не само учтиво, но и по-хигиенично. Питате се защо? С две думи: тоалетен фонтан. Ако сте смятали, че идеята за разпространение на микроби от пускането на водата в тоалетната е мит, помислете отново. Това отвратително и донякъде нелепо звучащо явление е съвсем реално - и има потенциала да предизвика катастрофа в домакинството ви.

Още: С топла или студена вода: Как е правилно да мием ръцете си

Какво представлява тоалетният фонтан?

В списъка с потенциалните рискове за здравето, свързани с "тоалетния фонтан" или аерозолите, образувани при пускането на водата в тоалетната, е например предаването на инфекциозни заболявания, свързани с канализацията. С други думи, когато пускате водата в тоалетната, малки частици от водата в тоалетната - които са пълни с микроскопични количества фекални вещества, урина и кой знае какво още - се разпръскват из цялата баня в същия момент, когато водата изчезва в необятната канализационна тръба. Отвратително!

"Този фонтан лесно се разпространява в широк диапазон от въздушното пространство, когато пускате водата в тоалетната", казва д-р Кели Рейнолдс, доцент по екологично и професионално здраве в Университета на Аризона.

Сигурно се чудите колко далечен е този "широк обхват на въздушното пространство"? Е, според Филип Тиерно, микробиолог от Нюйоркския университет, той е достатъчно голям, за да ви накара да се задавите. Тиерно споделя, че "аерозолните облаци" имат потенциала да достигнат до 15 метра във въздуха. А частиците на тоалетния фонтан не просто се въртят из банята и после изчезват; вместо това малките микроскопични микроби могат да се настанят удобно и уютно точно върху вашите плотове, смесител, огледало и мивка.

Изчакайте всичко това да "потъне" за минута

Банята ви се пръска с наситена с бактерии вода всеки път, когато пуснете водата с отворен капак. Държите ли четката си за зъби на поставка на мивката в непосредствена близост до тоалетната? Какво ще кажете за четката си за коса или за кърпите си? Е, може би трябва да ги изхвърлите - особено четката за зъби - и да вземете нови.

Има две новини, които ще ви накарат да се почувствате по-добре

Първо: Въпреки че тези струйки въздух, пълни с микроби, могат да ви разболеят, вероятността за това е малка, според д-р Ричард Уоткинс. "Не всички микроби са патогени, но всички патогени са микроби", казва д-р Уоткинс. "Дали тоалетният фонтан разболява хората е спорно и не е категорично доказано".

Още: Какви скрити опасности крие обикновената гъба за миене на съдове?

Второ: Можете да избегнете тоалетния фонтан в банята си с едно просто действие: Уверете се, че затваряте капака на тоалетната чиния всеки път, преди да пуснете водата (и напомнете на семейството си да направи същото). Може да отнеме малко време, за да се превърне в навик, но е много по-добре, отколкото да пръскате банята си с бактерии по няколко пъти на ден.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес