Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какъв празник е утре, 19 септември?

18 септември 2024, 19:59 часа

19 септември, в православния календар е денят на паметта на светите мъченици Трофим, Савватий, Доримедонт. Те са светци, които се почитат от християнската традиция.

История на празника

Св. Трофим е известен като един от ранните християнски мъченици. Живял е по време на гоненията срещу християните при император Диоклециан. Малко се знае за живота му, но той понесъл много страдания заради вярата си и след смъртта си е признат за светец. Паметта му се почита заедно с тази на Св. Савватий.

18 септември - какъв църковен празник е утре 

Друг ранен християнски мъченик, който също страда за вярата си по време на римското преследване, е именно Саватий. Подобно на Трофим, той е бил подложен на мъчения заради отказа си да се отрече от Христос. След това е бил убит. 

Доримедонт е живял в периода на ранното християнство и също е жертвал живота си заради вярата си. Той, подобно на други свети мъченици, претърпял жестоки мъчения и бил екзекутиран заради непоклатимата си вяра в Христос.

Поверия, традиции и обичаи, свързани с празника

Ако на този ден птиците отлитат на юг, това е знак за дълга и топла есен. Ако листата започнат да падат обилноо през този ден, това означава, че е време за премахнване на кошерите от пчелина. Ако земеделците открият високи плевели в градината си, според поверията, свързани с празника, това означава, че през зимата ще има много сняг.

Народните поверия забраняват и някои действия на този ден - забранено е да се броят малките неща, например моменти и други дребни вещи. Предците ни са вярвали, че по този начин ще останат без пари. Друго народно вярване е свързано с отношението към животните, забранено на този ден те да се обиждат, в противен случай това може да доведе сериозно заболяване на човека, който ги обижда.

На този ден предците ни са очаквали вятър и обикновено е било ветровито. Момите са се молили на Свети Трофим за успешен брак и откриване на сродна душа.

На този ден църквата забранява обидите, кавгите и клеветите. Също така вярващите се молят за здраве и благополучие. Всеки може да прочете молитва у дома, но е най-добре вярващите да го направят в църквата - да се помолят и да запалят свещ. 

Голям празник иде утре - спазват се редица традиции и обичаи

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес