Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какъв матрак да си изберем, ако страдаме от безсъние?

13 февруари 2023, 16:50 часа
Реклама

Едва ли има човек, който да се съмнява, че качеството и количеството на съня влияят пряко върху здравословното състояние и красотата. Повечето обаче намират твърденията, че даден матрак подобрява съня, за маркетингов трик и не определят избора на легло и матрак като жизнено важни. Оказва се обаче, че изборът на матрак е в основата на добрия сън. Изследвания по темата сочат, че повърхността, на която спите, има значение за вашия комфорт, а той влияе на качеството на съня. Ако заради матрака чувствате неудобно по време на сън, ако изпитвате болки в мускулите или в кръста, ако потъвате или партньорът ви буквално се озовава върху вас, то няма как нито качеството, нито количеството на съня да са задоволителни. Ще се будите често, а сънят няма да носи ободрение и така търсеното възстановяване.

Резултати от изследване на значението на матрака за качеството на съня или какъв матрак да си изберем

Рекламите, насърчаващи покупка на нов матрак за подобряване на съня, не са просто трик, те сочат истината – а именно, че правилният избор на матрак може да ви спаси от безсънието, а погрешният да го предизвика. И така – какъв матрак да си изберем, за да се радваме на добър сън?

1. Проучване по темата сочи, че матракът със средна твърдост, изработен от мемори пяна, е допринесъл най-много от всички изследвани за подобряване на качеството на съня, по-лесно заспиване, по-редки оплаквания от безсъние, по-малък брой събуждания през нощта. Според това изследване твърдите и прекалено меките матраци влияят неблагоприятно на гръбначния стълб, водят до болки в ставите, костите, мускулите, не осигуряват нужната опора и не са най-добрият избор при безсъние. Проучването сочи матракът, който се моделира по тялото и е със средна твърдост, за отговор на въпроса какъв матрак да изберем, ако страдаме от безсъние. 

Ето как да разберем, че матракът е за смяна

2. Друг съществен момент е продължителността на живота на матрака и колко дълго той се запазва в състоянието, в което е закупен. Ако може да го подмените веднага, щом остарее и промени характеристиките си, продължителността на живота му не е фактор, оказващ влияние върху избора ви. Ако обаче знаете, че няма да може да осъществите подмяна на матраци в следващите ХХ години, то дълготрайността на избрания матрак следва да е от съществена важност за вас. В този случай, ако не планирате честа смяна, Уейн Рос, старши изследовател на съня, препоръчва да изберете матрак с латексова пяна, който сочи като най-издръжливия вид матрак, чиито живот може да нахвърли 25-30 години, без да се промени.

3. Удобството също е важно, съществено за избора е как вие се чувствате върху матрака по време на сън. Дори да е сочен като най-качествения и полезен матрак, ако не ви е удобен, той не е вашият. Не е случайно, че повечето магазини за мебели предлагат възможност да се излегнете на спалните върху матраците, за да изпробвате кой е най-удобният за вас. Ако все още изпитвате съмнения, може да потърсите компания, предлагаща възможност да върнете матрака, след като го изпробвате за определен период, ако се окаже, че не е „вашият“ и не ви е удобен.

Как да изберем матрак онлайн?

4. Друг трик, който може да ви помогне да си отговорите на въпроса какъв матрак да си изберем, ако страдаме от безсъние, е да обърнете внимание на вашия, да анализирате защо ви е неудобен и да закупите такъв, който е противоположен на него. Твърде мек е и потъвате, партньорът ви се събужда върху вас? Закупете твърд. Чувствате костите си като набити, все едно спите на пода? Закупете по-мек. Настоящият ви матрак може чудесно да ви ориентира какво ви е нужно и без да сте експерт.

5. Добро решение е и изборът на матрак, който е различен от двете страни – има по-твърда и по-мека повърхност. Така ще успеете да опитате кой от двата варианта ви е по-удобен и води до подобряване на качеството на съня ви и да спите на предпочитаната страна. Различните нива на твърдост в един матрак ви позволяват да изберете по-персонализирано усещане, което задоволява нуждите ви.

6. Ако страдате от алергия, трябва да подходите много внимателно с избора на матрак и да не правите компромис с това. Антиалергичният е вашият. Всичко друго е компромис със здравето ви и ще доведе до нарушаване на съня.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес