Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какъв църковен празник е на 21 октомври и кой има имен ден?

20 октомври 2024, 14:57 часа

На 21 октомври според църковния календар се възпоменава Иларион Велики. 

Какъв е църковният празник на 21 октомври?

Иларион Велики е живял в Палестина през 3-4 век. Когато бил млад, той заминал да учи в Александрия. Младежът научил Словото Божие от Свети Антоний Велики и се върнал у дома като християнин, раздал имуществото си на роднини и нуждаещи се, а самият той отишъл да живее в пустинята близо до град Майум.

Там Иларион се отдал на молитва и пост, но един ден бил нападнат от разбойници. Изненадващо, след като той им прочете проповед, успял да ги убеди да се откажат от престъпния си живот. След това разбойниците се покръстили. Благодарение на това светецът станал известен и хората започнали да го търсят - той ги изцерявал от болести и ги избавял от зли духове.

20 октомври - какъв църковен празник е днес, какво трябва и не трябва да се прави

По-късно Иларион отишъл в Египет, за да посети гроба на Антоний Велики. Светецът починал на остров Кипър - той сам предсказал смъртта си и бил погребан там.

Кой празнува имен ден на 21 октомври?

Имен ден днес според църковния календар празнуват Иларион, Сергей, Василий, Пелагея, Алексей, Анатолий, Захар, Яков.

Какво не трябва да се прави на 21 октомври

На този празник, както и във всеки друг ден, църквата се противопоставя на кавгите, сквернословието, клюките, клеветите и осъждането, както и на мързела, завистта, алчността, отмъстителността и отчаянието.

Според народните поверия на църковния празник 21 октомври не бива да тръгвате на дълъг път и да споделяте плановете си. Счита се за грях да откажете помощ и е важно сами да поемете инициативата и да помогнете с каквото можете на нуждаещите се: с храна, вещи, пари.

Какво можете да правите на 21 октомври

Знамения за православния празник гласят, че можете да се молите на Свети Иларион Велики за изцеление на душевни и телесни болести, както и за помощ при различни житейски обстоятелства.

Добре е да посветите времето в този ден на домакинската работа. Жените могат да се занимават с ръкоделие - в старите времена на този ден предците ни традиционно са се занимавали с бродиране или плетене, а по-старото поколение е учило младите.

Гадания за времето, свързани с празника

Знаците на този ден показват колко студено ще бъде:

  • ако листата на брезата все още не са паднали - снегът ще падне късно;
  • ако облаците се носят ниско - ще има слана;
  • ако в гората има много гъби - скоро няма да стане по-студено.

В народния календар 21 октомври е Иларионовден. По това време често е падал първият сняг.

19 октомври - ето кой голям български светец почита църквата

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес