Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да знаете за алергиите

02 февруари 2022, 12:20 часа

Знанието може да се превърне в мощно оръжие в борбата срещу абсолютно всяка болест. Колкото повече информация имаме по дадено заболяване, толкова по-малко зависим от него. Надяваме се информацията за алергиите, която споделяме с вас, да ви помогне да поддържате здравето си.

Какво представлява това заболяване?

Алергиите се считат за заболявания, които могат да възникнат, след като човек е бил в контакт с фактори на околната среда, които ни заобикалят (например растителен прашец, храна, прах, домашни любимци). След това по кожата се появяват обриви, които причиняват сърбеж. За съжаление това заболяване е много често. Само си представете, само 15% от жителите на Земята нямат нито една проява на алергия.

Какво може да причини такова заболяване?

Храните могат да причинят състояния на хранителна непоносимост и хранителна алергия. Доста често лекарствата също причиняват алергии. Така например тези, предназначени за сърдечно-съдовата система, както и сулфонамиди и антибиотици. Често след прием на познатия аспирин се появяват като алергии. Алергени при вдишване, наличие на стрес и паразитни заболявания, инфекции, силен психо-емоционален стрес, различни физически фактори. Всичко това, също може да причини алергия у човек.

Какви симптомите придружават това заболяване?

Проявите на алергична реакция могат да са много и различни по своята тежест, форма, локализация и прогноза. Симптом на алергия може да е анафилактичен шок. Това може да се прояви, само за няколко минути и след това да се прояви под формата на конвулсии, рязко спадане в кръвното и оток. Може, дори задушаване и загуба на съзнание. Респираторните симптоми могат да се окажат алергичен ринит или бронхиална астма.

Разбира се, най-огромен брой прояви на алергии има, върху кожата. Това може да се наблюдава от много ранна възраст. Сърбежът по кожата може да застигне дете, когато е по-голямо. Това се отнася и за обриви, пукнатини, лющене, както и за суха кожа. Може да се появи и упорит стоматит. Алергиите понякога се проявяват чрез симптоми, свързани със стомаха и червата. Доста често пациентите правят погрешно заключение, че това е вид отравяне.

Какво допринася за образуването на алергично заболяване?

Този фактор често се превръща в наследствено предразположение. Храненето на майката през периода на раждане и хранене също играе роля. При злоупотребата с определени продукти, които имат силна алергична активност, съществува висок риск от заболяване. Не бива бебето да се прехвърляйте на изкуствено хранене прекалено рано. Това е друг, пряк път към алергичните прояви.

Как да избегнем проява на алергия?

Уверете се, че начинът ви на хранене, не съдържа голямо количество консервирани и ферментирали храни, защото злоупотребата с тях също може да доведе до заболяване. Опитайте се да не оставате в район със студен и влажен климат и не позволявайте постоянен контакт с прах или мухъл. Ако работите в опасна индустрия, това не предвещава нищо добро за вас, защото има пряка заплаха за здравето ви.

Въпреки, че диагностицирането на предразположеност към алергии няма да е трудно за специалистите, идентифицирането на провокиращи фактори за много лекари ще е трудна задача. И така, сега, след като знаете повече за това заболяване, със сигурност ще може да предотвратите появата му. Грижете се за здравето си!

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес