Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи с тялото ни, ако прекаляваме с протеините

19 март 2022, 19:00 часа
Реклама

Протеините са много важни за здравето на човека. Нашите клетки в по-голямата си част са изградени именно от тях. Те способстват за тяхното възстановяване и за още много други процеси в нашия организъм.

Протеините са и съществена част от нашето хранене наред с всички останали компоненти, от които се нуждаем ежедневно. На протеини са богати млечните продукти, месото, яйцата, бобовите култури, рибата, ядките и семената. Чрез тях ние си набавяме така необходимите ни аминокиселини и енергия. Ето защо, не бива да ги елиминираме напълно от всекидневното си меню или по време на диета, както правим с мазнините и въглехидратите например.

Какво е „дробно хранене“ и защо е полезно?

Протеините в нашата диета

Учени, провели редица изследвания, препоръчват дневният прием на протеини да е от 10% до 35% от общия калориен прием, за да можем да поддържаме организма си и да сме здрави. Те се включват в много и различни диети, защото чрез тях се забързва метаболизма. Това води до намаляване на теглото и редуциране на мастната тъкан.

Диетите богати на протеини спомагат за увеличаването на мускулната маса. Ето защо, хората ,които спортуват или тренират редовно включват в дневното си меню повече храни, богати на протеини. Така могат да възстановят мускулите си след физическото натоварване.

Основи на правилното хранене

Какво би се случило с тялото ви, ако прекалите с приема на протеини?

Истината е, че нищо прекалено не е полезно и това се отнася и за протеините. Когато наблегнете предимно върху техния прием, рискувате да лишите тялото си от другите не по-малко важни хранителни вещества, като фибри, мазнини, въглехидрати и т.н. Всичко това в крайна сметка може да доведе до редица здравословни проблеми. Какви са те?

Прекомерната консумация на яйца, месо или високомаслени млечни продукти може да доведе до повишаване на кръвното налягане, повишаване нивата на холестерола, които от своя страна да влошат състоянието на сърдечно-съдовата ви система. Повишава се и рискът от заболявания като инфаркт, а дори и някои бъбречни заболявания, защото протеините се филтрират именно чрез бъбреците. Когато тяхното количество в организма се повиши, те се претоварват и така по-трудно изхвърлят отпадъчните елементи.

Ето защо, колкото и полезни да са протеините за вашето здраве, каквито и ползи да има от тях за нашата фигура и енергия - запомнете, че не бива да прекалявате с приема им. Може да поддържате здравословен начин на живот, като се храните балансирано.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес