Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи, ако често пъти търсите ТИШИНА

09 март 2022, 12:45 часа

Тишината за едни е идеал, а за други е потискаща и много хора се стремят да я избягват, като се страхуват да останат сами със себе си. Ако вие не сте от тях и постоянно се стремите да намерите време само за себе си на тихо и усамотено място, ще ви представим няколко причини, поради които може да се е зародил такъв стремеж във вас. Тишината всъщност има много изненадващи психически и физически ползи за нас:

Понижава нивата на кръвното налягане

Ако сте склонни към повишаване на кръвното налягане, състоянието може да се влоши при прекомерното излагане на шум, което ускорява пулса и повишава кръвното. Експертите тук препоръчват „изолирането“ в тихо кътче на всеки няколко часа през деня.

За по-добра концентрация

Никак не е случайно, че в библиотеката например е забранен шумът или пък че изпитите се провеждат в пълна тишина. Тя е предпоставка за по-добра концентрация и гладкото протичане на мисълта. Дори ако шумът не ви прави впечатление и можете да работите на такъв фон, е по-добре да се стремите да го намалите, за да не натоварвате допълнително мозъка си, което носи по-бързото чувство за умора.

Намалява тревожността

Ако усетите, че сте прекалено разтревожени и стресови мисли преминават през ума ви, открийте някое тихо кътче и се усамотете за известно време. Тишината ще редуцира напрежението, ще успокои мислите и тревожността ви.

Стимулира мозъчната дейност

Проведено е проучване, което доказва, че тишината спомага за по-бързия растеж на мозъчните клетки. При него обаче са изследвани мишки, което не означава, че ефектът върху хората е същият, но сме склонни да мислим точно така. Протичат още проучвания за доказването на това влияние.

Понижава нивата на кортизол

Както вече споменахме, при шумна обстановка се ускорява пулсът, както и се покачват нивата на хормона на стреса – кортизол. Ако това се случва системно и постоянно сме принудени да работим в прекалено шумна обстановка, може това да доведе до проблеми със съня, хронични възпаления или напълняване. Осигурявайте си нужната тишина, за да балансирате нивата на кортизол и да избегнете тези рискове.

Подобрява качеството на съня

Отново тук шумът пречи и разваля качеството на съня, като сутрин не се чувстваме достатъчно отпочинали. Затова изключете телевизора и се насладете на тишината през нощта.

Прави ни по-осъзнати

Тишината ни позволява да отделим време за себе си, да се вгледаме в душата си, да отпочинем и релаксираме, да помислим на спокойствие. Препоръчваме ви да извършвате и някои други дейности на спокойствие и в тихо място – четене на книга, почивка, пиене на кафе, учене и т.н. 

 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес