Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с тялото ни, когато се целуваме?

09 март 2023, 15:33 часа

Полезни ли са целувките за здравето ни и какво се случва в тялото ни след целувка?

Моментът на целувката е от значение

Целувката е полезна за физическото и психическото здраве на човека. Въпреки че не винаги е знак на привързаност и Сократ е смятал, че може да доведе до нарушаване на междуличностните отношения, за гърците и римляните тя е била знак на уважение и преданост. Доказано е обаче, че за да имат целувките благоприятен ефект върху здравето, те трябва да продължават минимум три секунди.

Целувките имат отслабващ ефект

Целувките се препоръчват преди всичко на хора, които се притесняват за теглото си. Една минута целуване позволява да се изгорят 20 калории, като същевременно се ангажират много лицеви мускули. Това има и допълнителното предимство, защото активираните мускули имат положителен ефект върху стегнатостта и тонуса на кожата, което предотвратява появата на бръчки и забавя процеса на стареене.

Интересни факти за целувките, които не сте чували

Целувките предпазват от кариес

По време на целувката се стимулират слюнчените жлези, което води до повишено производство на слюнка. Това от своя страна има антибактериален ефект и предотвратява размножаването на бактериите в устата. Освен това съединенията в слюнката препятстват образуването на кариес и възпалението на венците.

Целувките подобряват настроението

Само една целувка по ръката е достатъчна за повишеното производство на допамин в човешкия мозък - съединение, което е отговорно за функционирането на нервната, храносмилателната и ендокринната система. 

Допаминът също така регулира центъра за възнаграждение и мотивация. Освен това по време на целувката се увеличава производството на окситоцин и серотонин. Първият регулира кръвното налягане, намалява чувството на тревожност и увеличава привързаността. Серотонинът е един от най-важните невротрансмитери в мозъка, който подобрява настроението, регулира съня и понижава нивата на стрес.

Защо жените придават по-голямо значение на целувката по време на секс?

Целувката укрепва имунната система

По време на целувка между хората се обменят повече от 80 милиона различни бактерии. Това кара тялото на другия човек да мобилизира производството на нови антитела. 
Освен това проучванията показват, че целуването намалява честотата на инфекциите през есента и зимата и е еволюционна адаптация за защита от цитомегаловирус.

Целувката засилва привързаността към партньора

Установено е, че целувките оценяват сексуалната активност на партньора и способността му да създаде постоянна връзка. Честите целувки увеличават чувството на обвързаност и принадлежност към другия човек. Сексолозите потвърждават, че целуването е важно не само в началото на изграждането на една връзка, но и по време на нейната продължителност. Допаминът и серотонинът повишават интереса към партньора, а също и сексуалното желание.

Целувките намаляват нивата на стрес

Целувките намаляват нивата на стрес, увеличават удовлетвореността от връзката с партньора, а също така понижават нивата на общия холестерол в кръвта.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес