Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва, ако налеете чешмяна вода в овлажнителя?

21 май 2023, 10:00 часа

В последно време мнозина използват овлажнители за поддържане на комфортно ниво на влажност в помещението. Мнозина обаче не мислят за качеството на водата, която наливат в овлажнителя. Професионалният токсиколози споделят какво е възможно да стане, ако налеете чешмяна вода в овлажнителя.

Възможно ли е да се налива чешмяна вода в овлажнител: какво може да се случи след това?

Първото, което е нужно да разберете е, че чешмяната вода не е най-добрият избор за използване в овлажнител. Това е така, тъй като има много примеси, които могат да въздействат пагубно на здравето. Това е възмножно да бъдат разни микроби, вируси, бактерии, хлор, желязо и други елементи.

Не сте и предполагали колко е полезно да използвате овлажнител за въздух у дома

Овлажнителите създават идеални условия за развитие на бактерии и мухъл. Причината е, че водата в устройството е в топла среда и също така постоянно циркулира. Ако вземете течност от чешмата, която съдържа бактерии и плесени, това може да предизвика тяхното активно размножаване в овлажнителя. Освен това във въздуха в дома ще проникнат микроби.

В допълнение, вредните микроорганизми могат да навлязат в белите дробове на човек при дишане. Това ще предизвика болести, като бронхит, пневмония и други.

Ако чешмяната вода съдържа големи количества хлор и други елементи, те могат да повредят овлажнителя и устройството да спре да работи или започва да работи неправилно.

11 ефективни начина да овлажните въздуха без овлажнител

Как да изберем вода за овлажнител?

Ако искате да ползвате овлажнител без вреда за здравето, тогава е нужно да внимавате с избора на правилната вода. Като най-подходяща течност за устройството е по-добре да използвате дестилирана вода или вода с обратна осмоза. Тази вода не съдържа примеси и микроби, които могат да повлияят зле на човешкото здраве.

Използването на овлажнител е добра идея, ако желаете да имате комфортна среда за живот и работа. Въпреки това, за да избегнете здравословни проблеми, е необходимо да изберете правилната вода за устройството. Избягвайте да използвате чешмяна вода и няма да се притеснявате за нищо. Освен това сега няма да е проблем да купите дестилирана вода.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес