Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво причинява на мозъка липсата на комуникация?

03 юли 2024, 10:50 часа
Реклама

Понякога ви се иска да се затворите вкъщи и да не виждате никого, но е опасно, ако това стане навик и човек спре да общува дори с най-близките си. Включително и защото подобен начин на живот променя психиката и мозъчната функция.

За да се чувстваме добре, имаме нужда от общуване с хората, защото хората сме социални същества. Това е важно дори за тези, които се смятат за интроверти. В крайна сметка, липсата на комуникация може да доведе до намаляване на умствените способности и развитие на депресия.

5 грешки в общуването, които разрушават взаимоотношенията

Науката го е доказала!

Според учените хората трябва да общуват редовно, защото човешкият мозък е еволюирал да изисква постоянно поддържане на социални връзки. Но днес хората често се изолират от всички по свое желание или определени причини. Но е важно да знаете как изолацията може да повлияе на състоянието на мозъка и може ли да провокира различни патологии или психични разстройства?

По тази тема са провеждани дългогодишни изследвания, които доказват, че контактите с хората са важни за нас. През годините изследователите непрекъснато оценяват връзките между нивото на социална активност, мозъчната функция и състоянието на нервната система. През 2021 г. учените изследваха състоянието на мозъка на повече от 7 хиляди души и съставиха „карта“ на социалното взаимодействие и дейността на отделите, отговорни за социализацията.

Установено е , че „социалните“ области са тясно свързани с онези области, които помагат при вземането на важни решения, запомнянето на информация и мотивация, контролирането на емоциите и други умения. Следователно, редовното общуване с хората пряко влияе върху когнитивните ни способности.

Всички сме социални същества по природа. Тоест, имаме нужда от комуникация, обмен на информация, емоционална подкрепа. Когато комуникацията е лишена или ограничена, ние изпитваме стрес, промени в поведението и намаляване на когнитивния резерв, което може да доведе до сериозни проблеми с психическото здраве.

Един от тези проблеми е деменцията или придобитата деменция. Общоприето е, че това е заболяване на по-възрастните хора, но през последните години то бързо се „подмладява“ и набира скорост.

Последици от липсата на комуникация в брака

Първи признаци

Първоначално признаците на деменция са невидими за човек - той постепенно спира да помни информация, по-трудно му е да мисли абстрактно и да се ориентира в пространството. С напредването на болестта се появяват и потайност и изолация. В резултат на това личността е напълно изгубена.

Първите алармени звънци за деменция:

·         проблеми с краткосрочната памет (човек много бързо забравя казаното предишния ден),

·         повишена тревожност,

·         необясними промени в характера,

·         загуба на интерес към хобита,

·         апатия,

·         невнимание.

Понякога деменцията е придружена от небрежност или колекционерство - когато човек започне да „събира“ абсолютно безполезни предмети и боклук.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес