Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво представляват ин и ян: Значението на символа с прости думи

28 октомври 2024, 15:30 часа

Фразата „ин и ян“ е неразривно свързана с образа на древен китайски символ - черни и бели части, плавно преливащи една в друга. Тази рисунка се използва като метафора за всичко, което се допълва взаимно. Тоест като синоним на хармонията на противоположностите, където едното не съществува без другото. Но значението на символа не се ограничава до това.

Ин-ян е едно от основните учения на китайската философия. Той описва двойствеността, тоест взаимодействието на два противоположни, но допълващи се принципа. Накратко:

·         Ин е женският, пасивен, тъмен принцип.

Още: 3 растения, които всяка жена трябва да има в дома си - чистят негативна енергия и носят любов

·         Ян - мъжествен, активен, светъл.

 

Какво означава символът ин-ян: китайска култура

Философията на ин и ян се развива по време на династията Джоу (1046–256 г. пр.н.е.). Появата на концепцията и символиката в Древен Китай се обяснява с нуждата на хората от онова време да разгадаят необяснимите феномени на природата и живота.

Още: Фън шуй за привличане на любов: Как трябва да подредите спалнята си

Основата били наблюденията на мислители, които забелязали, че всички процеси са изградени върху съюза на противоположни сили, които са в постоянно движение. Така се ражда идеята, че светът е единство. Следователно водата и огънят, доброто и злото, въпреки всички различия, са тясно свързани помежду си и чрез връзката си поддържат световния баланс.

Визуална интерпретация на мисълта, оцеляла до днес: кръг, разделен на две равни части с крива линия - черно и бяло. Черното представлява ин, а бялото представлява ян. Заедно те създават динамичен баланс – основата на цялото съществуване.

Оттогава символът ин и ян е част от китайската култура.

 

Още: 5 най-успешни варианта на фън-шуй манкюр за есента

Какво означава символът ин-ян: приложение във фън шуй

Фън Шуй е китайската практика за организиране на пространството. Целта на Фън Шуй е да осигури баланс и хармония между човек и неговата среда за постигане на благополучие, здраве и успех. Концепцията за ин и ян също помага за това. Например, ако пространството е твърде светло и динамично, т.е. повече „ян“, тогава трябва да добавите „ин“ елементи: меки цветове, текстури и т.н. Този подход помага за балансиране на енергията. И обратно, ако искате да внесете по-агресивна енергия в стаята, мотивираща и пробуждаща, тогава трябва да добавите артефакти, които съответстват на мъжкия принцип (ян).

Самият символ ин-ян, според фън шуй, може да се намира в центъра на стаята: той ще натрупа вибрациите, с които е изпълнен. Ако искате да подсилите зоните, отговорни за определени области от живота, просто преместете знака в интериора.

·         Зоната на любовта и отношенията е югозападът. Когато се намира тук, символът помага за подобряване на хармонията и взаимодействието в отношенията.

·         Зона за работа и кариерно израстване - Север. Ако има дисбаланс в работната среда, трябва да поставите символа ин-ян в северната част и е препоръчително да преместите работната зона там. Това ще подобри производителността.

·         Парична зона - Югоизток. За да презаредите финансовия сектор, трябва да преместите черно-белия знак в югоизточната част на стаята, където често прекарвате време.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес