Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво представлява "прозорецът на Овертон"

18 юни 2024, 21:30 часа

Малко хора са запознати с идеите, които са описани от така наречения "прозорец на Овертон". Въпреки това, ние всички изпитваме влиянието им в съвременното общество. Тази технология, която за първи път е представена от Джоузеф Овертон, е позната още като един от най-ефективните начини за манипулация. В тази статия ще разгледаме как този процес може да трансформира една абсурдна идея в общоприета норма.

Прозорецът на възможностите

Системата на прозореца на Овертон се фокусира върху наличието на така наречения "прозорец на възможностите". Това понятие обединява процеса по обсъждане на една неприемлива тема в обществото до нейното пълно приемане като част от обществените норми.

Да узаконим човекоядството.. или що е то „прозорецът на Овертон"?

Първи етап: Немислимото започва да си прокрадва път

Използването на довода за свободата на словото е най-добрият механизъм, с който една абсурдна тема да се превърне в обсъждана. Дори през призмата на радикалността, когато немислимата идея започне да бъде обсъждана, това лека-полека се възприема като нещо по-нормално, отколкото е било преди.

Втори етап: Придвижване от радикалното към възможното

Науката играе ключова роля на този етап. Учените често изследват всякакви теми, без значение дали са морални или не. Пример за това е изучаването на канибализма, който някои племена са практикували. Понякога се използва ново название за абсурдната идея, което я прави по-приемлива за обществото. Така, например, канибализмът може да бъде наречен "антропофилия", за да звучи по-меко и научно.

Как да манипулираме манипулаторите?

Трети етап: Придвижване от възможно към разумно

През този етап се наблюдава сблъсъкът между поддръжниците на абсурдната идея и нейните противници. Медиите играят важна роля, отразявайки активно всяко противопоставяне и по този начин разпространяват идеята до обществото. С времето, щом нещо е активно отразявано в медиите, започва да се възприема като по-малко абсурдно.

Четвърти етап: Идеята започва да звучи по-добре в главите на хората

Тук защитниците на идеята използват исторически или културни примери, за да покажат, че тя не е толкова немислима. Идеята започва да вдъхновява сюжети за филми, текстове на песни и други форми на изкуство, което допълнително я нормализира.

 манипулация

Пети етап: Силата на масата

Когато популярността на идеята започне да залязва, защото много хора са започнали да я споделят, тя вече се приема за нормална. Следващите стъпки включват оформянето на идеята като закон. Провеждат се проучвания, събират се подписи и се организират протести в подкрепа на промяната на закона. В крайна сметка, съпротивата намалява и идеята се легализира, като се превръща в новата норма.

Можем ли да избегнем този вид манипулация?

Техниката на прозореца на Овертон е много опасна, защото може да нормализира неморални и неетични поведения. За да избегнем влиянието ѝ, трябва да сме критични към информацията, която получаваме, и да разпознаваме манипулационните техники в зародиш. Наличието на авторитети в обществото и изграждането на наши лични такива може да ни помогне да отсеем кои действия са манипулативни.

Човешкото съзнание може би се появява много преди раждането

Каква е всъщност целта на Прозореца на Овертон?

Целта на тази техника е да замени индивидуалните ценности на всеки човек с неморални вярвания, чрез които обществото може бъде управлявано по-лесно. По този начин се загърбват човешкото мнение за това какво е етично и се създава по-голяма толерантност към бъдещи радикални идеи, които да се превърнат в закони и обществени норми.

Прозорецът на Овертон ни показва как обществото може да бъде манипулирано да приеме идеи, които първоначално са били немислими. Важно е да бъдем осведомени и критични към информацията, която получаваме, за да можем да разпознаваме и устояваме на тези манипулационни техники. Така ще запазим нашите морални ценности и ще се защитим от опити за манипулация.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес