Какво означава името на връх Мусала?

30594
Какво означава името на връх Мусала?

Мусала - първенецът на Балканския полуостров

Мусала е висок 2925 м и се издига в Мусаленския дял на планината Рила. По-висок е с 8 м от връх Митикас, първенеца на планината Олимп и с 11 м от пиринския първенец Вихрен.

Произход на името Мусала

Днешното име на върха става популярно по време на Османското владичество. Предполага се, че името е от арабски произход: “мусалла” означава “дадена му е воля да властвува, предоставена му е власт”, “господствуващ, властвуващ, доминиращ”. Тази дума е заета от арабски в афгански език “господствуващ” и в персийски - “мосаллет” означава “владеещ”.
Оригиналната арабска форма е “мусаллат”, а върхът се нарича Мусала. Трудно е да се каже дали трайното “т” отпада при изговор от само себе си. Местното турско население край Рила нарича върха “мусалла”, което означава “място за молитва, молителница”, образувана от арабския глагол “салла” (моля се), която като религиозен термин се е запазила в съвременния турски език.

Кои са топ 10 на върховете в България по височина?

Според тюрколога Юлия Кирилова името Мусала означава “докосващ Бога”. “Мус Аллах” е арабски израз, а не турски и означава “молитвен връх”.

Народният поет Иван Вазов също дава своето тълкуване на името. В своя пътепис “Мусала” той пише следното за произхода на името на върха.

Първоначално Вазов смята, че идва от Муса (Моисей) и Аллах (Бог), но след проверка в турско-френския речник на Сани Бей, Вазов установява две значения на думата Мусала:
* публично място, където се мялот през лятото
* камък, върху който се поставя ковчега с мъртвия, докато се молят преди да го заровят.

Връх Сталин

От 1950 до 1962 г. върхът носи името Сталин. След преминаване на времената на култа към личността на съветския вожд, върхът отново възвръща старото си име Мусала. През 2009 г. британският “Гардиън” прави интересна грешка. Публикува статия, в която се казва, че български, македонски и турски са основните езици в България, а най-високият връх в страната е връх Сталин - 2925 м.

Опит за смяна на името на “Свети Иван Рилски”

През 2017 г. областният управител на София-област Илиан Тодоров изпраща предложение до президента за промяна на името от Мусала на Свети Иван Рилски. В писмото се казва, че “в планината се намира светата Рилска обител, крепост на българския дух, посветена според Божия промисъл на вечния небесен закрилник и застъпник на българския народ Свети Иван Рилски”.

Предложението не е прието поради следните мотиви:
“Наличието на различни теории и липсата на абсолютно категорично мнение за това откъде произхожда името Мусала и каква е неговата етимология, са достатъчно основание да не се променя традиционното име на върха.
Липсва яснота как се е наричал този връх в епохата на Първа и Втора българска държава. Следователно наименованието на върха, което би могло да се възстанови, е неизвестно. Всяко име носи в себе си определена идентичност и историческа памет, а преименуването води до прекъсване на тази памет”.

След големите жеги: Заваля сняг на връх Мусала (ВИДЕО)

Любопитни факти за Мусала:

* Според древния историк Тит Ливий през 181 г.пр.н.е. по време на военен поход срещу тракийски племена в днешните български земи македонският цар Филип V изкачва връх Мусала, за да провери дали е вярно, че оттам се виждат едновременно Черно море, Адриатическо море, Дунав и Алпите.

* Не е вярно, че от Мусала се вижда Бяло море при ясно време. Могат да се видят само съседните планини и върхове. Дори и да ги нямаше, заради формата на земята и височината на върха, Бяло море не може да се види. Но гледката си заслужава.

* Мусала е най-студеното място в България. Тук е измерена най-ниската средна годишна температура (-2,9 С). Снежната покривка достига до 120 см и се задържа над 8 месеца.

* През 1932 г. на върха е построена най-високата планинска метеорологична наблюдателница.

* През 2019 г. известен български влогър организира масово изкачване на връх Мусала. Събраха се около 1500 души, но държавата наложи глоба на организатора. Оказа се, че походът е в зона, в която не е позволено струпване на много хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Виц на деня: Кажете къде

Рецепта за вкусно до немай къде пържено кюфте - Комшиите ще питат за рецептата

Виц за добро утро: На гарата

Много силна притча за вечно заетия баща

Петровден е! Прочетете тази мощна молитва за здраве

Стихотворение на деня, 29 юни, от Радой Ралин

Любовен съвет за всяка зодия за 29 юни 2024

Таро хороскоп за 29 юни 2024

На Петровден - какво да направим за късмет през цялата година

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 юни /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com