Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво означава името Александър?

10 март 2023, 13:15 часа

Отдавна е установен гръцкият произход на името „Александър“. В съвременен превод това означава „защитник“, а в по-ранни версии на тълкуването му - „мъж-защитник“, но не в смисъла на „съпруг“. На много езици думата „мъж“ е идентична с понятието „човек", затова на името Александър са приписвали и такова значение.

Разпространение и форми

То е разпространено широко в цял свят, благодарение най-вече на християнството. В много европейски страни „Александър“ влиза в челото на класациите за най-популярни мъжки имена. То често променя звученето си – например, в Англия може да го чуете, произнесено с буквата „з“ - Алекзандър. В някои държави „к“ се губи - Алесандро (Италия), Алехандро (Испания). В Беларус пък „якат“ – Аляксандър.

С „ш“ го произнасят в Португалия – Алшандро, Алшандра; а в Унгария се трансформира в „Шандор“. В Ирландия е Аластар, доста близко е произношението в Шотландия - Алистър. Често се среща произношението му с добавка на „е“ - Александер (Полша, Холандия, Швеция, Дания, Норвегия), както и с „а" - Александар (Сърбия).

Името има множество самостоятелни производни форми в определени страни. В Италия – Сандро, в САЩ и Англия - Алек. Мюсюлманите пък използват своя собствена версия – Искандер.

Мъжкото име Александър има дублираща женска разновидност - Александра. От нея произхождат също голям брой форми, които са се превърнали в самостоятелни имена. Най-известните са Александрия, Сандра, Александрин, Александрина, Лизандра, Сандрина, Алекс, Алистрина, Аластрина.

В САЩ е особено популярно името Саша. Тази форма е умалителна в Русия, използвана както за мъже, така и за жени. Но в Щатите името Саша е напълно независимо и изключително женско - като не се прилага за мъжете, дори в гальовна форма.

Щастливи имена за новородени момчета през 2023 г.

Характер на носителите

Човекът с име Александър е много общителен, уверен и жизнерадостен. Донякъде лекомислен, той по принцип е симпатяга; сам знае за себе си, че притежава добра душа, голямо сърце и определена харизма. Това познание обаче не разваля, а само укрепва характера му. Силно адаптивен, Александър бързо може да се чувства спокойно и комфортно, където и да се озове.

Въпреки своята любов към спокойната и уединена почивка, той е активен при необходимост, не избягва компаниите и общуването. Предпочита компетентния разговор, като не го вълнува бърборенето за дреболии; но е способен да се включи и в такъв диалог, макар и без много ентусиазъм, колкото да поддържа общуването. В контактите си предпочита хора, от които може да узнае нещо – така намира лесно общи теми за разговор със събеседниците си и почти винаги с течение на времето овладява изкуството да убеждава.

Ето кои са най-предпочитаните имена у нас през 2022 г.?

Въобще, собственикът на името Александър е проницателен, ярък и наблюдателен човек. Той има остър ум, в който надделява стратегическото мислене – макар че знае и как да изчислява перфектно различни тактически похвати, не ги счита за основни, защото обгръща визията на общата картина. Понякога изглежда повърхностен и излишно самоуверен, но винаги полага необходимите усилия за преодоляване на трудностите при постигането на своите цели.

Като младеж проявява донякъде хаотично поведение - но активно преследва своите цели и мечти в живота. В отношенията си с дамите Александър е много фин и приятен кавалер, но не очаквайте романтика и ярки емоции. При него разумът винаги стои над чувствата.

Възможно е да го привлече кариера в търговията, рекламата и маркетинга – така ще поддържа близки контакти с обществеността. Социални, юридически или медицински области също може да ангажират любознателния му ум. Художественото творчество е една от областите, в които може да покаже неограничено своите способности, като стане художник, актьор или писател. Най-често Александър е в стихията си, когато ръководи, независимо в коя област.

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес