Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво не се прави на Васильовден – носи лош късмет

31 декември 2023, 18:01 часа

Първият ден от новата година, познат още като Сурва, посветен на Свети Василий, повод да почерпят имат носещите името му – Васил, Василка и производните на тях. Празникът обаче не е просто поредният имен ден в календара през най-наситените с поводи да вдигнем пълни чаши месеци – декември и януари, а е свързан с корените и традициите ни, със сурвакарите, носещи пожелания за здраве и берекет от къща на къща, с обреди и обредни хлябове, с приготвяне на свинска пача и прекадяването ѝ – единственият празник, при който се кади свинско месо у нас.

Много са традициите и обредите, свързани с Васильовден. Те се различават в различните части на страната, но винаги са свързани със здравето, плодородието, множенето на добитъка. Освен ритуали и обичаи, свързани с празника, има и поверия какво не се прави на Васильовден, за да не ви споходи лош късмет от първия ден на годината, който да ви следва до последния.

Васильовден 2024 – кога се почита този празник?

Какво не се прави на Васильовден, за да не ви споходи лош късмет?

Приготвихте свинското със зеле за празника, омесихте питата, сложихте в нея сребърна паричка, подготвихте дряновите клончета, по които ще гадаете съдбата на всеки от семейството през годината, ястията къкрят и се готвят, а баницата се пече кротко във фурната? Имате време и за себе си на този първи ден от годината, в който почитаме Свети Василий и се молим за плодородие.

Как обаче да оползотворите това време и какво не се прави на Васильовден, за да не ви избяга късметът? Много са поверията, в които ще намерите отговора на този въпрос. Те са възниквали там – в далечното минало, за някои дедите ни са имали обяснение, за други – не, но са ги следвали и спазвали, защото са вярвали в тях. Ако и вие вярвате в традициите, поверията, обичаите ни, вижте какво не се прави на Васильовден.

Традицията повелява на този ден да почивате от къщната работа. Единствено може да се отдадете на приготвянето на празничната трапеза, на изпълнението на обредите, на посрещането и гощаването на сурвакарите, каквито имаме само по нашите земи, но не и при останалите християнски народи и чиито корени остават неразкрита загадка и до днес.

10 страхотни пожелания за Васильовден

По стара традиция жените не трябва да перат, шият, да мият и чистят, тоест да вършат домакинска работа извън готвенето на ястията и грижата за децата и добитъка, защото битува вярването, че която стопанка мие ще измие късмета от дома, шие ли, ще зашие пътя на късмета към дома, чисти ли, също ще измете и късмета.

Дали наистина работейки на Васильовден ще си навлечете лош късмет, не можем да знаем, но пък предполагаме, че това е измислено в далечните години, за да може домакините да не се захващат с къщна работа от първия ден на новата година, уморени от приготовленията за посрещането ѝ, а да имат възможност да си починат и да се отдадат единствено на поредната богата обредна трапеза, за която трябва да направят традиционната баница с яйца и сирене и обредния хляб с пара. Естествено, ако случайно сте на работното си място и изпълнявате служебния си дълг в първия ден на новата година, не може да мързелувате, но пък не трябва и да се притеснявате, че работите и това ще коства късмета ви, тъй като забраната включва само домакинска работа.

Кой е Свети Василий?

Освен какво не се прави на Васильовден вероятно ви е интересно и кой всъщност е светецът, когото почитаме на първи януари всяка година. Свети Василий Велики се счита за защитник срещу зли сили, магии и уроки, помагащ на вярващите да устоят на изкушението да прегрешат. Християнският светец, архиепископ на Кесария Кападокийска, църковен писател и богослов е роден е около 330 г. в Кесария, поради което е известен още като Василий Кесарийски. Почитан е като светец не само от Православната църква, но и от Римокатолическата, Епископалната, Англиканската и Лутеранската.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес