Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво иска кучето ви, когато ви гледа в очите

25 февруари 2022, 17:35 часа

Ако някога сте си мислили: „Защо кучето ми ме гледа толкова много?“, сега ще разберете.

Когато вие и вашето куче осъществите контакт очи в очи и знаете, че имате пълното им внимание, това може да бъде едно от най-добрите чувства. Независимо дали се подготвяте да дадете лакомство на кучето си, да го помолите да седне, или го чакате да се успокои, преди да му дадете вечеря, зрителният контакт означава, че вниманието им е върху вас и че е готово да слуша . Но понякога вашето кученце просто ще ви погледне, без да бъде подканено. Не сте ли се чудили: „Защо кучето ми ме гледа?“, когато не им извикате името или не правите нищо, за да привлечете вниманието им?

Как да разберете, че кучето ви е сърдито – ЧАСТ 2

Защо кучето ми се взира в мен?

По принцип кучетата използват зрителен контакт, за да получат информация и да разберат какво иска да направят техният човек. Кучетата използват зрителния контакт като успокоение и разбиране по много сходни начини, както хората правят, за да установят междуличностната връзка и реакция. Това ни помага и да се свържем с тях.

Кучетата също използват зрителен контакт, за да покажат любовта си към вас. Точно както хората се гледат в очите един на друг, за да покажат любов и обич, така го прави и вашето куче. Всъщност едно проучване показва, че „хормонът на гушкането“ окситоцин се увеличава както при хората, така и при кучетата, когато си разменят любящ поглед.

Ако контактът с очите между куче и човек е твърде дълъг или твърде интензивен, това може да доведе до дискомфорт в кучето – подобно на начина, по който двама души, които се взират един в друг за продължителен период от време, би го направило неудобно.

Кучетата използват ли зрителен контакт, за да се опитат да общуват с хората?

Очният контакт всъщност не е естествен инстинкт за кучетата, но с течение на времето те научават, че той често може да доведе до внимание или храна от техните хора. Така че, ако забележите, че се взират във вас, това вероятно означава, че искат нещо. Кучетата често зяпат, когато правите нещо, което предизвиква любопитството им.

Защо кучето ми се взира в други кучета?

Ако вашето куче види друго куче, докато сте на разходка, то може да го погледне, за да привлече вниманието им, но когато две кучета се взират едно в друго, това всъщност е знак за враждебност.

Продължителният зрителен контакт рядко се случва при приятелски обмен между две кучета. Когато две кучета се срещнат за първи път, винаги се приближавайте с повишено внимание и никога не оставяйте кучето си просто да тича до непознато куче. Не знаете как ще реагират другите кучета.

Как да разберете, че кучето ви е сърдито – ЧАСТ 1

Защо кучето ми се взира в мен, когато отива до тоалетната?

Когато кучетата се изхождат, те се чувстват уязвими, така че той търси от вас, за да го защитите и сигнали за безопасност, докато действа. Повечето кучета също научават, че ако отидат до тоалетната навън, когато и където трябва, те ще бъдат възнаградени с лакомство, така че те се взират във вас, за да се уверят, че знаете, че си вършат бизнеса.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес