Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е предишното име на Тополовград

22 септември 2024, 18:00 часа

Тополовград е малък град, разположен на северния склон на планината Сакар, известен със своята богата история и уникално културно наследство. С население от около 5000 души, градът съчетава традиции и легенди, които разкриват интересни моменти от миналото му. Един от най-интересните факти е свързан с предишното име на Тополовград – Кавакли.

Кратка история на Тополовград

Първите исторически сведения за Тополовград се появяват в данъчните регистри от 1493 година, където селището е посочено под името Каваклу или Кавакли. По това време там са живели 33 мюсюлмански семейства. През XVII век градът е превърнат във вакъф на султан Баязид II, а населението му се увеличава до 104 християнски семейства. През втората половина на XVIII и началото на XIX век районът става жертва на кърджалийски нападения, а местни герои като Индже войвода и неговият байрактар Кара Кольо играят важна роля в защита на населението. Индже войвода е описан в творчеството на Йордан Йовков като бивш кърджалийски главатар, който впоследствие става закрилник на местните жители.

Ще познаете ли истинското име на Елин Пелин?

Легендата за името Кавакли

Историята за името Кавакли е свързана с юруците – номадски племена, които се заселили в района заедно с османците. Един от юруците, краварят Ковак Али, забелязал, че една от неговите крави често изчезва и се връща сама. Веднъж решава да проследи животното и открива красиво място с два големи извора, обградено с високи тополи. Вдъхновен от красотата на мястото, Ковак Али решил да премести своя стан и да засели семейството си там, наричайки новото селище Кавакли, което на турски означава "тополите". Именно от това име по-късно произлиза и името на съвременния Тополовград.

Манастирът "Света Троица" – духовното сърце на района

Манастирът „Света Троица“ се намира на около 12 км от Тополовград и има дълбока връзка с историята на региона. Манастирът е основан от Христо войвода от Сливен, който със своята чета открил изоставената църква „Св.св. Петър и Павел“. След като се оттеглил от хайдутлъка, Христо войвода приел монашеското име Хрисант и, с помощта на Индже войвода и Кара Кольо, възстановил манастира и станал негов игумен. Манастирът „Света Троица“ е приютявал много известни хайдути като Ангел войвода, Кара Добри и Гарапачи Георги, и затова често е наричан „Хайдушки манастир“. Днес манастирът е действащ и функционира като девически манастир.

Дъбилин - старото име на кой голям български град е?

Любопитни факти за Тополовград

1. Най-многобройното гръцко население

В началото на XX век районът около Тополовград се характеризира с голямо гръцко население. Въпреки гръцкото си самосъзнание, жителите носели български имена, обличали се в български носии и играели български хора. Когато те посещавали гръцкия град Лариса, впечатлявали с изпълненията си на традиционните български хора и сукмани.

2. Бежанците създават пъстра културна атмосфера

След Първата световна война, гърците се изселват от района и на тяхно място идват бежанци от Източна Тракия, Западна Тракия и Егейска Македония. Те донасят със себе си културата и традициите на 102 различни селища, превръщайки Тополовград в колоритно сборище от пъстри носии, обичаи и обреди.

С кой българин се свързва старото име на Родопите?

3. Градът на камилите

Една от най-интересните черти на Тополовград е наличието на камили, донесени от бежанците от Дедеагачко. Камилите били използвани за транспорт и товаро-разтоварни дейности, а през 1934 година в града е имало над 320 камили.

Тополовград е място, където историята и легендите се преплитат, за да разкажат една вълнуваща приказка за миналото на града. От първоначалното си име Кавакли до днешния ден, Тополовград остава място с уникален дух и богат културен живот. Разнообразието от народи и обичаи, минаващи през този малък, но значим град, го правят не просто географска точка, а културен феномен, който заслужава да бъде открит и преживян.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес