Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правим при заседнал език на брава?

12 август 2024, 14:15 часа

Един от най-неприятните сценарии, които може да преживеете, е да не съумявате да влезете в дома си или да излезете от него. Второто е по-притеснително особено ако бързате за работа, важна среща или планирано пътуване с обществен превоз, а въртенето на ключа в ключалката на вратата ви не дава резултат.

Сред най-честите причини за аварии с вратата, водещи до това да останете извън дома си или заключени вътре, е заседнал език на брава. И докато в най-големите градове и ако сте вън от дома си може да разчитате на помощ от ключар, в по-малките градчета и в селата подобна опция не съществува и ще трябва да разчитате единствено на себе си и на съвети от ключарите как да се справите със заседнал език на брава и как да решите притеснителния проблем.

Счупен ключ в бравата - какво да правим?

Какво да правим при заседнал език на брава, ако се намираме извън дома си?

Това е по-добрият вариант, тъй като може да потърсите помощ от специалист или от съсед. Необходим ви е здрав, тънък и достатъчно издръжлив предмет, с който да достигнете до езика и да приложите сила, за да го избутате. Длетото е тежката артилерия, ако друг предмет не помага, но поражда опасност за вратата, а последното, което искате, след тази стресираща ситуация е счупената брава и отворената широко входна врата към жилището, в което сте сама.

Ако е вечер, е особено плашещо, а ремонт от сега за след час е почти невъзможен. Ако сте извън жилището, може да закупите нова брава, както и да се обадите на съсед да помага, но имайте предвид, че при заседнал език на брава дори да я разглобите, отвъртите и премахнете, то езикът си остава заклещен и трябва да го избутате. Тоест нови дръжки не решават проблема по никакъв начин.

Важно е да съумеете да извадите езика. Ако премахнете касата на вратата, което понякога се налага, ще имате повече успех, но това не е задача за сам човек и особено за сама жена, поради което имате голям късмет, ако сте от външната страна на вратата, когато откриете заседнал език на брава на здрава и масивна входна врата с множество системи за заключване, тъй като може да потърсите помощ от специалист-ключар – нещо, което в този вариант и ситуация горещо препоръчваме.

Защитни врати и брави за защитни врати – полезно ръководство

Какво да правим при заседнал език на брава, ако се намираме в дома си?

Тази ситуация е значително по-неприятна, защото не може да разчитате на помощ, а само на себе си. Ако е заседнал език на вътрешна врата, е твърде вероятно дори да сте в стая без телефона си и да не може да извикате или потърсите помощ, а това е плашещо. Следвайте тези свети и стъпки, дадени от ключари, за да отворите вратата, тъй като е време да „викате неволята“.

-          Под самата ръкохватка – дръжка – стои пружина, която ни позволява да преместим езика на вратата и така тя се отваря. Тази пружинката, която задейства механизма на прибиране на езика, лесно се изхабява, тъй като не се изработва от много твърда тел. Колкото повече се използва една врата, толкова по-кратък е животът на тази пружина.

Ако сте пропуснали превантивните мерки – смяна на дръжките и на самата пружина, възможно е да сте се оказали заключени в дома си, защото въпросната пружина се е счупила и не може да отворите вратата, тъй като езикът е заседнал вътре. Има и добра новина – може да се опитате да преместите езика с предмет, който ви е под ръка, щом счупената пружина не може да направи това. Вземете нож или ако няма такъв в стаята – тънък и здрав предмет. Избраният елемент се натиска между платното и кутията на мястото, където се намира езикът. Необходими са движения във всички посоки и натиск, за който ще ви е нужна сила.

- В идеалния вариант ще имате длето, с което да извършите тези движения. Длетото е най-ефективно, но и най-опасно за вратата ви. Когато обаче нямате друг избор, е по-добре да рискувате вратата си, отколкото да останете заключени в дома си.

Имате повече шанс да се справите, ако вратата е вътрешна и от дърво. Метални външни врати и особено такива със сложни механизми са почти извън способностите ви, колкото и усилия да положите. Единствено остава да търсите специалист.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес