Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да НЕ правим, ако ни ухапе комар

07 септември 2024, 13:03 часа

Когато ни ухапе комар, това може да бъде както дразнещо, така и обезпокоително поради потенциалния сърбеж, възпаление и риск от пренасяне на болести като малария, денга или вируса Зика. Макар че е обичайно да искате да облекчите дискомфорта веднага, има няколко неща, които трябва да избягвате да правите след ухапване от комар, за да предотвратите по-нататъшни усложнения и да осигурите по-бързо оздравяване.

1. Не разчесвайте ухапаното

Най-важното нещо, което трябва да избягвате, когато се занимавате с ухапване от комар, е разчесването. Въпреки че чесането може временно да облекчи усещането за сърбеж, то всъщност влошава нещата в дългосрочен план. Почесването уврежда кожата, като увеличава риска от инфекция. Когато кожата е нарушена, бактериите могат да навлязат в раната и да причинят инфекция, което води до зачервяване, подуване, образуване на гной, а понякога и до по-тежки кожни проблеми. Освен това чесането може да влоши сърбежа, тъй като организмът освобождава повече хистамини в отговор на нараняването, което създава порочен кръг.

Още: Ако имате комари в стаята - ето как да ги изгоните

2. Избягвайте да прилагате топлина или горещи компреси

Някои хора вярват, че прилагането на топлина върху ухапване от комар може да помогне за облекчаване на сърбежа или намаляване на отока. Това обаче не е препоръчително. Прилагането на топлина може да изостри възпалението и да увеличи притока на кръв към областта, което може да доведе до още по-голямо подуване на ухапването. Освен това топлината може да раздразни допълнително кожата, което може да доведе до изгаряния, особено ако кожата вече е чувствителна или увредена от одраскване.

3. Не използвайте силни химически дразнители

Друга често срещана грешка е прилагането на силни химически дразнители, като алкохол, белина или неразредени етерични масла, директно върху ухапването от комар. Макар че някои от тези вещества могат да осигурят временно облекчение поради охлаждащия си или изтръпващ ефект, те могат да причинят значително дразнене на кожата или дори химически изгаряния. Етеричните масла, ако не са правилно разредени, могат да предизвикат алергични реакции и да раздразнят допълнително кожата, особено при чувствителни хора. От съществено значение е да използвате само продукти, които са специално предназначени за ухапвания от насекоми или за които е известно, че са безопасни за директно прилагане върху кожата.

Още: Кога ухапване от комар предизвиква алергия?

4. Въздържайте се от прекаляване с медикаменти

Въпреки че антихистамините и кортикостероидите за локално приложение, продавани без рецепта, могат да помогнат за облекчаване на сърбежа и намаляване на възпалението, важно е да не се прекалява с тези лекарства. Прекаленото прилагане на кортикостероидни кремове може да изтъни кожата с течение на времето и да доведе до други кожни проблеми, особено в чувствителните зони. Антихистамините, ако се приемат прекомерно, могат да причинят сънливост, замаяност и други нежелани странични ефекти. Винаги спазвайте инструкциите, посочени на опаковката на лекарствата, или се консултирайте с медицински специалист за съвет как да използвате тези средства безопасно.

5. Избягвайте да покривате плътно ухапаното

Покриването на ухапването от комар с плътна превръзка или бинт не е препоръчително. Въпреки че е важно ухапването да се запази чисто и защитено, плътното покриване може да ограничи притока на въздух към областта и да забави процеса на оздравяване. То може също така да доведе до натрупване на влага, което може да създаде идеална среда за развитие на бактерии, което може да доведе до инфекция. Вместо това поддържайте областта чиста и я оставете да диша, като я покривате свободно, ако е необходимо, за да предотвратите надраскване.

Още: 3 домашни препарата срещу насекоми: След час няма да видите нито муха, нито комар наоколо

6. Не пренебрегвайте признаците на инфекция

И накрая, не пренебрегвайте признаците на инфекция на мястото на ухапване от комар. Симптоми като засилено зачервяване, топлина, подуване, болка или наличие на гной могат да показват, че ухапването е инфектирано. Пренебрегването на тези признаци може да доведе до по-тежки усложнения, които могат да изискват медицинска намеса. Ако забележите някой от тези симптоми, важно е незабавно да потърсите медицинска помощ, за да предотвратите влошаването на инфекцията.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес