Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направите, ако видите змия пред себе си?

09 юли 2023, 11:00 часа

Срещата със змия в двора може да бъде изненадващо преживяване, но е важно да запазите спокойствие и да предприемете подходящи мерки, за да осигурите безопасността си и благополучието на змията. Ето някои насоки за това какво да правите, ако намерите змия в двора си:

Запазете спокойствие

Изключително важно е да запазите самообладание и да избягвате резки движения. Повечето змии се страхуват повече от хората, отколкото ние от тях, и обикновено хапят само при самозащита.

Дайте пространство на змията

Поддържайте безопасно разстояние от змията, за да не я провокирате. Уважавайте нейната територия и не забравяйте, че змиите играят важна роля в екосистемата, като контролират популацията на гризачите.

Идентифицирайте змията

Ако е възможно, опитайте се да идентифицирате змията от безопасно разстояние. Тази информация може да бъде полезна при определянето на това дали змията е отровна или безвредна. Въпреки това избягвайте да се приближавате твърде близо или да се опитвате да се справите със змията.

Пазете децата и домашните любимци настрана

Уверете се, че децата и домашните любимци са на безопасно място в помещението или на разстояние от змията. Разяснете на членовете на семейството си колко е важно да не се приближават до змии и да не ги притесняват.

Не се опитвайте да убивате или улавяте змията

Като цяло се препоръчва да не убивате или улавяте змии, освен ако не сте обучен професионалист. Много ухапвания от змии се случват, когато хората се опитват да ги обработят или убият, така че е най-добре да оставите змията на мира и да я оставите да се движи по естествен път.

Коя е най-отровната змия в България?

Свържете се с професионалист

Ако не сте сигурни за вида на змията или се притеснявате от нейното присъствие, свържете се с местен експерт по диви животни, служба за контрол на животните или професионална служба за отстраняване на змии. Те разполагат с необходимия опит и оборудване, за да преместят безопасно змията, ако е необходимо.

Променете двора си

Ако често срещате змии в двора си, помислете дали да не направите някои промени, за да ги отблъснете. Премахнете всички потенциални места за укриване, като например купчини отломки или висока трева. Запечатайте всички пролуки или пукнатини в основите или оградите, които биха могли да послужат като входни точки.

Образовайте се

Научете повече за змиите, които се срещат във вашия район, и за техните навици. Разбирането на поведението и предпочитанията им към местообитанията може да ви помогне да вземете подходящи предпазни мерки и да съжителствате с тях по-спокойно.

Не забравяйте, че повечето змии са безвредни и играят важна роля в екосистемата. Като запазите спокойствие, спазвате дистанция и при необходимост потърсите професионална помощ, можете безопасно да се справите със срещите със змии в двора си, като уважавате мястото им в света на природата.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес